018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nova racija u Briselu, uhapšen „mozak“ napada u Parizu

Od:
Komentari: isključeni

BRISEL – Belgijska policija je danas u Briselu uhapsila Salaha Abdeslama, francuskog državljanina za kojeg se sumnja da je „mozak“ napada izvedenih u Parizu u petak uveče, objavila je danas belgijska televizija RTL.
Abdeslam je, prema navodima te televizije, uhapšen tokom racije u belgijskoj prestonici, preneo je Rojters.
Zvanične potvrde o njegovom hapšenju od belgijskih vlasti zasad nema, navodi britanska agencija.
Francuska policija prethodno je izdala poternicu za Abdeslamom (26), francuskim državljaninom koji je rođen i živi u Belgiji, a koji je osumnjičen da je, zajedno sa svojom dvojicom braće, učestvovao u napadima u Parizu.
Kako navodi televizija Frans 2, Salaha Abdeslama istražitelji sumnjiče da je „mozak“ napada izvedenih u Parizu u petak uveče, u kojima je poginulo najmanje 129 ljudi.Abdeslam, koji nije poznat francuskom obaveštajnoj službi, ali koga policija sada označava kao „opasnog“, u subotu ujutro je prekontrolisan i pušten u blizini francusko-belgijske granice, izmakavši francuskim snagama reda, prema informacijama televizije Frans enfo.
On je, kako prenosi „Figaro“, za napade iznajmio automobil, koji je presretnut u subotu po podne u Belgiji, ali se osumnjičeni nije nalazio u njemu.
Saleh Abdeslam je, kako preciziraju francuski mediji, zapravo iznajmio dva vozila koja su teroristi koristili u nizu napada u francuskoj prestonici, a ta vozila su kasnije pronađena u blizini koncertne dvorane „Bataklan“ i u Montreju, predgrađu Pariza.
Belgijsko federalno tužilaštvo je juče saopštilo da je „jedna osoba koja je iznajmila jedno od tih vozila prošla kontrolu u Kambreu, u subotu u 9.10 sati na autoputu A2 u pravcu Belgije“.
Frans enfo navodi da je ta osoba Salah Abdeslam i da se on nalazio u vozilu iz kojeg su napadači pucali na nekoliko pariskih barova.

Tanjug 16 Novembar 2015 12:11
Police Nationale via AP