018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nova metoda ugradnje stenta od sledeće godine i na niškoj Klinici za kardiologiju (VIDEO)

Vodeći niški kardiolozi oprobali su se na matičnoj klinici u novoj, najsavremenijoj metodi ugradnje stenta retrogradnom metodom, a posle eksperimentalnog zahvata na tri pacijenta, načelnik kardiologije prof. dr Zoran Perišić već za narednu godinu najavljuje da će ovaj način otvaranja hronično zapušenih krvnih sudova srca postati deo redovne prakse u niškom Kliničkom centru.

Sam tok zahvata, koji se još ne radi ni u jednoj klinici u zemlji, imali su priliku da, putem direktonog prenosa u koji je bila uključena I Niška televizija, prate i učesnici 8. Medjunarodnog samita interventnih kardiologa u Beogradu.

U Nišu je ove nedelje uspešno ugradjen prvi stent najsavremenijom retrogradnom metodom, a iz Klinike za kardiologiju gradskog Kliničkog centra prenos operacije pratili su učesnici 8. medjunarodnog Samita interventnih kardiologa u Beogradu. U direktnom prenosu medicinske intervencije iz Niša učestvovala je i Niška televizija, a interventni kardiolozi iz celog sveta mogli su na interaktivnoj vezi da prate dešavanja u operacionoj sali. Tri pacijenta iz Niša sa hronično zapušenim krvnim sudovima srca operisali su vrhunski niški stručnjaci – prof. dr Zoran Perišić i dr Nenad Božinović, uz podršku jednog od najcenjenijih svetskih interventnih kardiologa – ruskog akademika, profesora Aleksandra Rosijeva.

Retrogradna metoda hirurškog zahvata na srcu vrlo je aktuelna u svetu ali još se ne radi ni u jednoj bolnici u Srbiji. Prof. dr Zoran Perišić za NTV kaže da su planovi da od naredne godine retrogradna metoda ugradnje stenta postane praksa I u Nišu.

Dr Bozinovic dodaje da se ova vrlo delotvorna metoda u Srbiji još ne koristi jer nemamo specijalne materijale koji su neophodni za sprovodjenje hirurškog zahvata. Medjutim, prema Perišićevim rečima, sledeće godine bi trebalo da očekujemo da se ovakvi, izuzetno komplikovani zahvati, počnu da rade u Nišu.

Povezane vesti

  • Marinaa Adamović

    Dobro je imati Hipokratovog lekara za funkcionera od uticaja.