018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nova hapšenja u Galenici

Komentari: isključeni

Pripadnici policije priveli su pet osoba osumnjičenih za zloupotrebe u preprodaji lekova Galenike, saznaje RTS. Akcija je u toku, a kako se navodi, sumnja se da je „Galenika“ u tim poslovima oštećena za više od 34 miliona evra. Uhapšen je vlasnik firme „Bg farm“ Mladen Gazikalović i troje njegovih saradnika, kao i bivši pomoćnik generalnog direktora „Galenike“ Dragan Šebrek. Sumnja se da je „Galenika“ oštećena za 34 miliona evra.

Uhapšen je vlasnik i direktor privrednih društava „Bg Farm“, „Remedi grup“ i „Akrobiotika“ i Zdravstvene ustanove Apoteka „Higija farm“ Mladen Gazikalović.

Privedeno je i troje funkcionera Gazikalovićevih preduzeća – zamenica direktora privrednog društva „Bg Farm“ Milica Mirković, direktorka „MG Remedi grup“ Dragica Šutić i Miroslav Jović, odgovorni u Zdravstvenoj ustanovi Apoteka „Higija Farm“.

Njih četvoro osumnjičeni su za zloupotrebe položaja i pranje novca.

Među uhapšenima je i bivši pomoćnik generalnog direktora „Galenika AD“ Dragan Šebrek.

Krivičnom prijavom će biti obuhvaćen i bivši generalni direktor „Galenika AD“ Nenad Ognjenović, koji je od ranije u pritvoru.

Gazikalović, Mirković, Šutić i Jović su od 2008. do 2011. godine, posle prijema robe iz „Galenike“ istu prodavali kupcima – zdravstvenim i apotekarskim ustanovama, a novac dobijen od prodaje nisu plaćali „Galenici“.

Na taj način, firmama za koje su radili pribavili su korist od oko 34 miliona evra, za koliko je oštećena „Galenika“.

Kako RTS saznaje, istražni organi sumnjaju i da je dodatna šteta za „Galeniku“ nastala zbog toga što se obavezala da vraća dugove „BG farma“.

Kada su menice „BG farma“ stizale na naplatu, banke su skidale novac sa „Galenikinih“ računa jer na računima Gazikalovićeve kompanije nije bilo sredstava.

Osumnjičeni su privedeni u Tužilaštvo za organizovani kriminal.

U policiji kažu da to nije kraj. Nastaviće rad na rasvetljavanju svih krivičnih dela koja su, kako sumnjaju, učinili menadžment i druge odgovorne osobe u „Galenici“.

Radna grupa Uprave kriminalističke policije krajem januara je preuzela istragu o zloupotrebama u „Galenici“, koja je u tom trenutku imala dugove od 180 miliona evra.

U maju su pripadnici UKP uhapsili osam osoba osumnjičenih za zloupotrebe u poslovanju „Galenike“.

Pored osam tada uhapšenih, među kojima je i bivši direktor „Galenike“ Nenad Ognjenović, krivičnom prijavom obuhvaćeni su i bivši generalni direktor „Velefarm“ holding kompanije Dragoljub Vučićević i Radosav Sekulić, pod čijem kontrolom su poslovala preduzeća u okviru „Habit grupe“.

(RTS)

Povezane vesti