018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nova edukacija za odvikavanje od pušenja u Domu zdravlja (VIDEO)

Zbog velikog interesovanja građana da ostave cigarete, niški Dom zdravlja od 12. novembra ponovo organizuje sedmodnevnu školu odvikavanja od pušenja. Svi zaintersovani mogu, bez prethodnog prijavljivanja i uputa lekara da dođu u utorak u 18 sati u Centar za preveniciju niškog Doma zdravlja u kome će raditi Savtovalište za odvikavanje od pušenja.

Lekari stalno upozoravaju na brojne bolesti čiji je uzrok pušenje. Zato Ministarstvo zdravlja sprovodi i brojne kampanje čiji je cilj odvikavanje od ove bolesti zavisnosti. Osamdesetogodišnji Jozef Sašek, pre devet meseci, nakon 60 godina pušenja, odlučio je da ostavi cigarete. On kaže da je tu odluku doneo zbog zdravlja, a da je za odvikavanje bila presudna jaka volja.

Kako bi se pušačima pomoglo u odvikavanju od cigareta, u niškom Domu zdravlja već godinama postoji Savetovalište za odvikavanje od pusenja. Prim.dr Zorica Čukuranović kaže da je osnovni cilj Savetovališta pomoć pušačima da savladaju apstinencijalne krize tokom odvikavanja od cigareta, kao i jačanje motivacije da istraju. Ona ističe da je zbog velike zainteresovanosti građana, tokom poslednje akcije, Dom zdravlja odlucio da i ovog meseca organizuje sedmodnevni edukativni skup. Zato je, danas, za polaznike, odražno informativno predavanje o radu Savetovališta.

Osim građana koji žele da ostave cigarete, današnjem skupu prisutvovali su i bivši pušači koji su iznosili svoja iskustva vezana za krize tokom odvikavanja, ali i za motive da se obrate Savtovalištu za pomoć.

Dr Čukuranović kaže da Savetovalište za odvikavanje od pušenja počinje sa radom u utorak, 12. novembra u 18 sati u prostorijama Centra za prevenciju Doma zdravlja. Akcija će trajati do 19. novembra. Ona napominje da svi koji žele da ostave cigarete mogu, bez prethodne najave i bez uputa lekara do dođu i uključe se u rad ovog skupa.

Povezane vesti