018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nova cena gasa za domaćinstva

Komentari: isključeni

Cena gasa za domaćinstva u Srbiji od danas je veća između 1,1 i 1,3 odsto i iznosi u proseku 45,4 dinara po metru kubnom, dok je za sve kupce ovaj energent poskupeo u rasponu od 1,1 do 1,4 procenta, na 42,3 dinara po metru kubnom, bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Kako je objavljeno na sajtu Agencije za energetiku, prosečna godišnja potrošnja gasa po domaćinstvu u 2012. godini bila je 873 metara kubnih, što znači da će prosečan godišnji račun za gas sa novom cenom biti oko 44.000 dinara, sa PDV-om.

Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost na nove cene prirodnog gasa za javno snabdevanje za sva 33 javna snabdevača gasa, koje će se primenjivati od 1. avgusta.

Cene pristupa distributivnom sistemu (takozvane mrežarine), koje su sadržane u ceni za krajnje kupce, ni ovog puta nisu menjane, tako da su na cene za javno snabdevanje samo prenete akumulirane promene realnih troškova nabavke gasa iz uvoza i domaće proizvodnje od decembra 2013, kada su snižene cene gasa, navodi se u informaciji AERS-a.

(Tanjug)

Povezane vesti