018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nova agrarna politika treba da stvori povoljniji ambijent (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Strateškim planom Saveza gradova i opština predviđeno je da se u naredne tri godine poboljša položaj seoskog stanovništva u Srbiji.

Usvojena Strategija poljoprivrede odredila je ciljeve i priroritete ruralnog razvoja, ali će srpski proizvođaći tek uz mere lokalnih samouprava i pomoći pretpristupnih fondova Evropske unije prevazići prepreke integracije i biti spremni za inostrano tržište, zaključeno je na konferenciji predstavnika ministarstva poljoprivrede gradova i opština.

Najvažniji korak ministarstva u pogledu ruralnog razvoja bio je usvajanje nove Strategije poljoprivrede. Nova agrarna politika bi trebalo da stvori povoljni ambijent u prehrambenom sektoru i da obezbedi stabilnost dohotka poljoprivrednicima, rekla je ministarska Snežana Bogosavljević Bošković. Kako je istakla, Evropska Unija će pomagati Srbiju u ovom procesu kroz IPARD program predpristupne pomoći za ruralni razvoj.

Ministarska dodaje da bi na ovaj način poljoprivrednici spremno prošli sve izazove procesa integracija i bili pripremljeni za konkurenciju na evropskom, ali i na svetskom tržištu. Imajući u vidu da je 90 odsto Srbije ruralno područje potrebno je preduzeti mere za razvoj seoskih sredina gde je uloga lokalnih samouprava ključna, kaže predsednik Stalne konferencije gradova i opština prof dr Zoran Perišić.

Perišić je podsetio i da je u seoskim sredinama visoka stopa nezaposlenosti, da ih karakteriše migracija i depopulacija. U cilju opšteg boljitka, neophodno je jačati kapacitete gradove i opštine u administrativnom, institucionalnom i finansijskom smislu.

Povezane vesti