018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Noć muzeja u preko 50 gradova Srbije (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Ovogodišnja, 12.po redu “Noć muzeja” biće održana u preko 50 gradova Srbije. Manifestacija zvanično počinje danas u 17 satii i trajaće do 1.sat po ponoći, a svoja vrata i ovog maja otvaraju sve ustanove kulture i u našem gradu.
Dvanaesta ”Noć muzeja” se ove godine poklapa sa manifestacijom “10 dana muzeja od 10 do 10” koja je počela 9.maja, a završiće se 18. na Međunarodni Dan muzeja. Shodno toj srećnoj okolnosti, čini se da će nišlije u “Noći muzeja” morati da biraju šta će obići, jer postoji obilje programa iz umetnosti i kulture.
Niški Narodni muzej u galeriji Sinagoga priređuje smotru arheološkog filma, a arheološka sala će, takođe, biti otvorena u 17 sati.
Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu je ljubiteljima umetnosti ponudila tri zanimljive izložbe u Salonu 77, moći će da se vidi instalacija Vojislava Radovanovovića, koju je umetnik stvarao inspirisan prostorom Bali begove džamije.
Niški kulturni centar u saradnji sa Narodnim muzejom, priređuje celovečernji književno-filmski program uz učešće niških pisaca i glumaca. Program počinje u 20 sati i posvećen je princu poezije – Branku Miljkoviću, a sve povodom 60 godina od objavljivanja pesme “Uzalud je budim”.
I Narodna biblioteka “Stevan Sremac” spremna je za 12. Noć muzeja.
Istorijski arhiv Niš će prvi put izložiti retke i značajne knjige izborom iz istoimene zbirke koja ima 229 naslova. Javnosti će takođe biti predočen i izbor publikacija i brošura koje imaju svojstvo retkih knjiga, a štampane su u Nišu od 1868. do 1945.g.
Po tradiciji, izložbu učeničkih radova, muzički i dramski program imaju i učenici srednje umetničke i muzičke škole, a modnu reviju pod nazivom “Savremena odeća inspirisana nošnjom”, ima i Škola mode i lepote. Tačna satnica i sadržaj programa može se naći i na zvaničnom sajtu Noći muzeja.