018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nobelova nagrada za književnost Patriku Modianu

Od:
Komentari: isključeni

STOKHOLM – Francuski pisac Patrik Modiano (69)ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, saopštila je danas Švedska akademija, nazvavši ga „Marselom Prustom našeg vremena“.
Akademija je saopštila da mu je nagrada, vredna osam miliona kruna (1,1 milion dolara), dodeljena za „umetnost sećanja, sa kojim oživljava najneverovatnije ljudske sudbine i otkriva život“.
Glavne teme Modianovih dela, koja su u Srbiji objavljivali „Stubovi kulture“, bave se pitanjem sećanja, zaborava, identita, krivice i često su smeštena u vreme nemačke okupacije tokom Drugog svetskog rata.
„Njega bismo mogli nazvati Marselom Prustom našeg vremena“, rekao je sekretar Švedske akademije Peter Englung novinarima.
Modiano je autor 30 dela, a najnoviji mu je roman „Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier“.
U Srbiji su, između ostalih, obljavljeni njegovi romani „Rodoslov“, „Dora Bruder“, „Te Neznanke“, „Mala princeza“, „U kafeu izgubljene mladosti“, a autor je i knjiga za decu, scenarija…
Prema romanu „Lacombe Lucien“ snimljen je i film, a mediji prenose da je Modiano, koji je rođen 1945, bio favorit kladioničara.
Dobitnik je brojnih nagrada uključujući Nagradu francuske akademije, Nagradu knjižara im izdavača, Gonkurovu nagradu.
Članovi Akademije ove godine birali su dobitnika sa liste od 210 imena. Nobelove nagrade dodeljuju se od 1901, za dostignuća u nauci, književnosti i miru. Nazvane su po Alfredu Nobelu, izumitelju dinamita i poslovnom čoveku.
TANJUG 09.10.2014 13:39
AP Photo/Gallimard