018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nišville jazz festival na Sajmu umetnosti u Šangaju

Od:
Komentari: isključeni

Nišville jazz festival je proteklog vikenda bio jedini predstavnik Srbije na Sajmu umetnosti u Šangaju, saopstila je produkcija. Radi se o jednoj od najvećih manifestacija te vrste u Aziji ali i u svetskim razmerama, a direktor Ivan Blagojević koji je, na poziv Kineske Jazz Asocijacije, sa direktorima vodecih evropskih jazz festivala u dvonedeljenoj poseti Kini, posebno je istakao cinjenicu da je niška manifestacija jedini predstavnik Srbije na ovom Sajmu.
Fokus Sajama u Šangaju je pre svega na predstavljanju i razmeni umetnika, pa smo se u tom segmentu trudili da posredstvom snimaka sa Nišvilla ali i diskova koje smo poneli – predstavimo što veći broj srpksih muzičara, saopstio je Blagojevic I dodao da, s obzirom na to da su turisti iz Kine sve prisutniji u Evropi, a pogotovo kada je reč o kulturnom turizmu – menadzment naseg festivala je nastojao da ne promoviše samo Nišville, već i kompletnu kulturnu, pa i turističku ponudu Srbije.
Prema njegovim rečima na Sajmu su najzastupljeniji predstavnici Azije, Australije i Amerike, a osim festivala svoje štandove imaju i mnoge pozorišne i operske kuće, balestke trupe, simfonijski orkestri, perkusionistički ansambli….
Inače dierktor Nišvilla je u sklopu šangajskog Sajma umetnosti govorio i na Forumu – okruglom stolu direktora festivala i kulturnih institucija „ Umetnički festivali u zemljama duž Puta svile“ , što je praktično bila neka vrsta osnivačke skupštine budućeg Festivala „Put svile“ (Silk Road festival) čije je osnovna ideja da okupi muzičare duž puta koji je vekovima bio veza istoka i zapada.