018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nišu potrebna zoo-higijenska služba

Komentari: isključeni

Iako trenutno nema povećanog broja zmijskih ujeda u odnosu na prošlu godinu, udruženja upozoravaju da Niš hitno mora da reši problem nepostojanja zoo-higijenske službe, koja bi pomagala građanima kada na ove gmizavce naiđu u svojim dvorištima i kućama.

Ovo je najaktivniji period domaćih zmija, a u Nišu se i dalje ne zna ko je zadužen za njihovo uklanjanje. Za sada to rade volonteri Udruženja „Zoo-planet“, ali usled nedostatka prevoza i opreme za hvatanje zmija, na njihovu pomoć ne može uvek da se računa.

Još prošle godine se govorilo da Niš mora sistemski da reši problem nepostojanja jedne službe koja će uklanjati zmije iz dvorišta i kuća Nišlija. Bez obzira što ove godine nemamo najezdu zmija u centru grada, ponovo se otvara pitanje – od koga građani mogu da zahtevaju pomoć kada naiđu na ove gmizavce?

Dušan Stojanović iz „Zoo-planeta“  podseća da se ova organizacija finansira kao udruženje građana. Prinuđeni su i da odbijaju pozive građana, jer nemaju svoj automobil, ali ni specijalnu opremu za hvatanje zmija.

Dok se situacija ne promeni, najbolje je nadati se da će „Zoo-planet“ moći da reaguje, jer i dalje stoji preporuka da ništa ne pokušavate sami. Antiotrova ima dovoljno, a injekcije seruma koje se daju protiv zmijskog otrova dostupne su i u maloprodajnim apotekama. Pomoć je ipak najbolje zatražiti što pre, u najbližoj zdravstvenoj ustanovi, jer je često potrebna i stabilizacija krvnog pritiska ili srčanog ritma. Podsetimo, od otrovnica su u našem okruženju poznate šarke i poskoci, ima i smukova, čiji ujed nije smrtonosan.

Povezane vesti