018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

„Nissal“ dobio novog vlasnika, radnicima uplaćena jedna plata (VIDEO)

Švajcarska kompanija „Newmet AG“ je novi vlasnik „Nissala“, kaže direktor fabrike Nebojša Krstić. Zahvaljujući investicijama ove kompanije, radnicima je uplaćena jedna plata, a sutra počinje isplata još jedne zaostale zarade, kao i proizvodnja.

Kompanija „Newmet AG“ iz Švajcarske je novi vlasnik „Nissala“, kažu u ovoj fabrici. Osim zaostalih zarada, ova kompanija obezbedila je i 700 tona sirovine mesečno, a proizvodnja punim kapacitetom, počinje u sredu, kaže za NTV direktor „Nissala“ Nebojša Krstić.

Oko 350 radnika „Nissala“ je bilo u štrajku zbog neisplaćenih 9 zarada i neuplaćenog radnog staža za više od 3 godine. Nakon skoro mesec dana, oni se vraćaju u proizvodnju.

Od privatizacije 2003. do danas vlasnik „Nissala“ je bio „Domal-inženjering“ iz Beograda, a „Newmet AG“ će od februara i formalno biti većinski vlasnik fabrike aluminijuma „Nissal“.

 

 

Povezane vesti

 • Божидар Јаковљевић

  У реду, ако је Њумет „донео заостале плате и сировину“ како тврди генерални директор Нисала Небојша Крмић, ко ће држави да отплати ~2.500.000 € дуга на име пореза, ко ће Фонду за развој да врати ~3.000.000 € дуга и ко ће разним комерцијалним банкама да врати око ~12.000.000 € дуговања? Хоће ли Њумет и његов голобради представник који је данас био у Нисалу и те обавезе да покрије? А ако не, ко ће?

 • Славољуб

  Ако је све то тако сјајно и бајно зашто је онда Горан Вуковић 19.11.2013. регистровао предузеће Нисал-Њумет (Nissal-Newmet) са једним запосленим који је уједно и директор – Борисом Митровским, свим запосленим у Нисалу веома познатој особи? И како то да је после скоро годину дана и чврстих гаранција о продаји предузећа Нисал а.д. аустријском партнеру у јеку ове штрајкачке кризе Вуковић за 5 дана нашао страног инвеститора из Швајцарске? Да ли је намерно или случајно ова информација дата од стране врлог и виспреног директора Небојше Крстића са лепим надимком штура, пуна рупа и недоречености? Шта значи: „… поред заосталих зарада донели су и 700 тона сировине месечно.“? Којих заосталих зарада и коме су их донели? Докле ће више полиција, Пореска управа, Финансијска инспекција, Тржишна инспекција, Управа царина и ко све не, а који живе од рада људи као што су ови паћеници у Нисалу запослени, толерисати и дозвољавати овакву тортуру разних „бизнисмена“ и њихових подрепака над остатком Србије?

 • Јордан

  Ја заисте уз најбољу вољу не могу да разумем ко је приватизовао Нисал а.д.,? Од када то предузеће постаје власник Нисала? Како ће се звати? Чиме ће се бавити? Колико ће радника имати? Шта ће бити са запосленима у Нисалу а.д.? Ко ће исплатити, тренутно, 9 заосталих зарада од марта 2013 до новембра 2013? Ко ће радницима уплатити 4 година не уплаћених обавеза у ПИО с обзиром да је рачун Нисала а.д. у трајној блокади? Ко ће руководити новим предузећем? Исти ови који су овако лепо третирали Нисал а.д.? Да ли Њумет постаје већински власник у најави, односно фебруара 2014, или се мисли на фебруар 2013? У другом случају они би требало да исплате не исплаћене зараде, а у првом ко?
  Њумет аг (Newmet International ag) из Швајцарске је предузеће регистровано крајем 2012. године, а оснивачи су извесни Дејан Цолић и неки локални господин. Они су део Њимет аг (Newmet ag) предузећа регистрованог у Великој Британији 2003. године а оснивач је опет Дејан Цолић. Имају представништво у Београду, али никога нисмо могли да добијемо на остављини телефонски број. Додуше када је ова вест објављена већ је било касно, односно прошло је уобичајно радно време. На њиховом сајту нема никаквих вести о преузимању Нисала а.д. Да ли би се руководство Нисала а.д. осмелило да овако јавно пласира лажну вест?
  Много је овде неодговоренох питања. Заправо није одговорено ни на једно питање које би требало да интересује запослене у Нисалу а.д.