018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nišlijke nebezbedne u Tvrđavi i Čairu (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Tvrđava i deo Čaira su mesta gde se najveći broj Nišlijki ne oseća bezbedno, rezultati su analize rodne procene bezbednosti na području grada. Istraživanje je donelo odgovore na pitanja kada se naše sugrađanke osećaju najmanje bezbedno, u kojim delovima grada, šta je to što ih najviše plaši kao i kako te probleme umanjiti.
Verbalno nasilje i uznemiravanje najčešći su problemi sa kojima se Nišlijke susreću. Javna mesta i saobraćaj ih takođe često plaši i čini nesigurnim, a učestalo prisustvo narkomanije, alkoholozima i kriminala čine da se one u svom gradu ne osećaju bezbedno, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Komisija za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti Grada Niša u saradnji sa drugim institucija i organizacijama civilnog drušvta.
Ipak, prema rečima naših sugrađanki, ti problemi nisu nerešivi. Povećanje broja policijaca, poboljšanje osvetljenja i postavljanje sigurnosnih kamera može uticati na to da Niš za njih postane siguran grad. Jedan od većih problema je, kako je 1/3 ispitanica rekla, to što im je strah od nasilja ograničio pa tako one zaobilaze mračne ulice, češće zovu taxi, a kući se vraćaju isključivo u nečijoj pratnji.
Ovo istraživanje je, kako kažu, jedinstveno u Srbiji, a cilj je da se ovi pokazatelji iskoriste u izradi strateških dokumentata za poboljšanje položaja žena. U istraživanju je učestvovalo oko 740 žena iz Niša i okolnih naselja, najmlađe ispitanice imale su 15 godina a najstarije više od 50.

Povezane vesti