018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nišlijka zbog dugovanja može da izgubi kuću (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Dokaz da se sa državom i dugovanjima koje imate prema njoj ne treba igrati jeste i priča Suzane Spasić Selimović iz Niša, koja bi zbog milionskog dugovanja za struju, uskoro mogla ostati bez kuće i imovine. Činjenica koja je izdvaja iz mora ovakvih slučajeva u Srbiji je ta, što je ona socijalni slučaj, invalid prve kategorije i to što je jedinu imovinu koju ima dobila od niškog Centra za socijalni rad.
Suzana Spasić Selimović ima 52 godine, i već decenijama spada u invalide prve kategorije. Boluje od multiple skleroze, dva puta je operisana od karcinoma i psihički je bolesnik. Zbog teške životne priče i socijalnog statusa 2002. godine od Centra za socijalni rad dobila je kućerak od tridesetak kvadrata. Međutim, kako i sama priznaje, godinama nije plaćala struju, tako da potvrđuje da je dug od 1.060.000 dinara realan.
Privatni izvršitelji dobili su izvršnu presudu o oduzimanju imovine, ali je taj postupak, po osnovu Suzanine žalbe vraćen na parnični postupak, ali joj je svakako u međuvremenu naloženo da dug izmiri na 120 rata, od kojih jedna iznosi ceo njen mesečni prihod od kojeg živi, a to je socijalna pomoć.
U PD „Jugoistok“ kažu da sudski, parnični i izvršni postupci ne spadaju u njihov domen, da je njihov posao da štite interese firme, i da dužnike predaju nadležnim institucijama, koje će posle odlučivati o ishodu. Kontaktirali smo i nadležne u Centru za socijlani rad, koji kažu da je praksa pokazala da u ovakvim situacijama izvršitelji uglavnom utvrde da dužnici nemaju imovinu koju bi mogli da oduzmu. U ovom slučaju to i ne mogu da učine, jer je to imovina grada, a Suzana je samo korisnik. Dakle, ostaje da sud u parničnom postupku odluči na koji način, i da li uopšte može da naplati ovo dugovanje, koje, po svemu sudeći, Suzana neće moći da izmiri.

Povezane vesti