018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nišlije sve siromašnije

Komentari: isključeni
Tagovi:

Prosečna plata u Nišu za januar iznosila je nešto više od 34.000 dinara, što je oko 6.000 manje od prosečne decembarske zarade, a pad je primetan i u ostalim gradovima Srbije. Sve manje novca i dalje obara kupovnu moć građana, a bez smirivanja inflacije i povećanja zaposlenosti, nemoguće je očekivati i veće zarade, kažu ekonomisti.

Zaposlenost u Srbiji je relativno niska, a podaci Ministarstva rada pokazuju da u našoj zemlji posao čeka više od četiri miliona stanovnika starosti između 20 i 64 godina. Najteža je situacija među mladima, koji u većini slučajeva zavise od roditelja, dok ne dođu do bilo kakvog zaposlenja.

Više od polovine mladih u Srbiji, tačnije 56,2 odsto njih između 19 i 35 godina i dalje živi sa roditeljima, jer ne mogu da dođu do posla.
Od milion i petsto osamdeset hiljada mladih, od kojih je radno aktivno više od osamsto hiljada, na posao čeka njih trista deset hiljada.  Stručnjaci kažu da se ekonomska situacija, i kada je u pitanju zaposlenje ili povećanje zarada, za sada teško može popraviti, a eventualni boljitak može se očekivati ukoliko se inflacija smiri i to u drugoj polovini godine.

Osim problema ljudi koji su bez posla, u boljoj situaciji nisu ni oni koji posao imaju, s obzirom da su zarade u proseku manje i za po nekoliko hiljada dinara. Potrošačka korpa iznosi oko šezdeset četiri hiljade, a prosečna zarada u januaru tek da je prešla 39 hiljada dinara. Tako je za osnovne troškove potrebno izdvojiti platu i po, naravno, ukoliko je imate.

Povezane vesti