018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nišlije plaćaju najskuplje grejanje? (VIDEO)

Komentari: isključeni

Niš ima najskuplje grejanje u Srbiji, u odnosu na cenu daljinskog grejanja i prosečne zarade. Nije bilo opravdanja za dva poskupljenja toplotne energije početkom marta i krajem avgusta 2013. godine, rečeno je u Centru za zaštitu potrošača “Forum”. U “Gradskoj toplani” ističu da su ove tvrdnje proizvoljne i neargumentovane. “Za stan od 50 kvadrata u Nišu je potrebno izdvojiti 4.350 dinara, u Novom Sadu 4.900, a u Kragujevcu 4.750 dinara na mesečnom nivou”, kaže pr Milena Pavlović.

U Centru za zaštitu potrošača “Forum” ističu da Nišlije plaćaju visoku cenu daljinskog grejanja. Oni smatraju da ta cena može biti mnogo niža ako se smanje određeni fiksni i varijabilni troškovi koji su, kako oni kažu, neopravdano visoki.

U “Gradskoj toplani” smatraju da su trvrdnje i podaci izneti na konferenciji za novinare koju je organizovao Centar za zaštitu potrošača “Forum”, proizvoljni. Povećanje cene daljinskog grejanja tokom 2013. godine u skladu je sa zakonom, Uredbom Vlade Republike Srbije i odlukama gradskih institucija.

“Gradska toplana” primenjuje tarifni sistem obračuna cene toplotne energije koji obuhvata fiksne i varijabilne troškove, a ukupno iznosi 87,40 dinara po metru kvadratnom stambenog prostora. Nije istina da Niš ima najviše varijabilne troškove i najveću cenu grejanja, kažu u Toplani. Za stan od 50 kvadratnih metara, vlasnik u Beogardu je dužan da plati 5.182 dinara, u Novom Sadu za stan iste kvadrature cena grejanja je 4.900 dinara, u Kragujevcu je taj iznos 4.750 , a u Nišu 4.350 dinara na nivou meseca.

Tarifni sistem omogućava potrošačima ugradnju individulanih merača toplote, ili kalorimetara. To su uređaji koju pomažu vlasnicima stanova da racionalno koriste daljninsko grejanje i postignu značajne uštede. Uslovi za ugradnju su da se za to odluči 70% vlasnika stanova. Ugradnju vrše sertifikovane firme, koje ispunjavaju sve tehničke uslove. Cena ugradnje kalorimetara je 50 eura po grejnom telu, s tim što se može isplatiti u 12 jednakih rata bez kamate.

Povezane vesti