018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nišlija Lazar Krstić – budući ministar finansija?

Komentari: isključeni

Vest da bi 29-godišnji Nišlija Lazar Krstić, koji je diplomirao na Jejlu i radi u svetski poznatoj komaniji „Mekinzi“, mogao da postane novi ministar finansija, iznenadila je mnoge. Međutim, oni koji ga dobro poznaju kažu da je reč o genijalcu kakav se retko sreće i da je tokom školovanja bilo sasvim jasno da je predodređen za velike stvari. Zbog toga veruju da će biti odličan ministar.

Lazara Krstića profesori, drugovi i komšije pamte kao izuzetno pametnog, finog, simpatičnog i druželjubivog momka. Član je srpske Mense, u gimnaziji je uvek imao sve petice i proglašen je đakom generacije. Međutim, najviše interesovanja pokazivao je za matematiku gde je svake godine na saveznom takmičenju osvajao nagrade. Iako je bio najbolji đak, profesori kažu da Krstić nije voleo da se hvali time već je kao srednjoškolac bio vrlo prizeman.

Lazar je i na Jejlu, gde je završio matematiku, etiku, ekonomiju i politiku, proglašen studentom generacije i jednim od najperspektivnijih studenata. Zanimljivo je da diplomu ovog univerziteta ima i pet predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Radi u konsultatskoj kompaniji „Mekinzi“ iz Njujorka gde važi za velikog finansijskog stručnjaka. Direktorka gimnazije „Bora Stanković“, Ljiljana Zlatanović, smatra da Krstić ima sve kvalitete da postane odličan ministar.

I komšije o Lazaru imaju samo reči hvale. Svi ga pamte kao finog, vaspitanog i nasmejanog dečaka. Vest o tome da bi upravo on mogao da postane minisar finansija nije ih mnogo iznenadila jer je, kako kažu, oduvek bio pravi genije. Uspeh ga, dodaju, nije promenio. I dalje je skroman, prijatan i dolazi u rodni grad kad god može.

U Lazarevu stručnost niko ne sumnja, ali neke komšije ipak brinu o tome kako će se on snaći u trenutnim političkim i društvenim okolnostima.

Kako to obično biva, naše talente prvo prepoznaju u svetu, pa tek ona ovde. Država se čak 2005. godine i ogrešila od ovog mladog stručnjaka kada mu je bez ikakvog razloga Ministarstvo nauke ukinulo stipendiju. Potom su čak iz Vlade odbijali i njegove studentske molbe za dobrovoljan, besplatan rad.

I pored svega, oni koji ga poznaju kažu da on, ipak, želi da se vrati u Srbiju i da mu nije problem što bi zarađivao 10 puta manje nego u Americi.

Povezane vesti