018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Niško Narodno pozorište obeležilo 127 godina rada (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Premijerom komada “Mala” na tekst Radoslava Laleta Pavlovića u režiji Ivana Vukovića, niško Narodno pozorište obeležilo je Dan pozorišta.Od prve predstave “Srpski ajduci” Jovana Sterije Popovića, koja je odigrana u gostionici “Knez Mihajlo”, prošlo je tačno 127 godina.

Statistika kaže …do sada 10.000 premijara i 6 miliona gledalaca , bilans vredan poštovanja. Niško narodno pozorište 127. rođendan proslavilo je darujući svojoj publici premijeru. Prvom izvođenju predtsave prisustvovao je i savetnik za kulturu predsednika Srbije – Radosalv Pavlović, ovoga puta u ulozi dramskog pisca .

Tekt za dramu “Mala” nastao je pre skoro četvrt veka, tema je univerzalna. Ljudi sa društvenih margina, zakon ulice, borba između zla i dobra, priča o suočavanju sa životom I svim njegovim licima.
Izdvajanje za kulturu iz budžeta republike je ove godine , sa prošlogodinjih 6 promila, povećano na 1, 5 procenta, ali to neće bitno uticati na poboljšanje stanja u kulturi , ocena je Radoslava Pavlovića.
U predstavi “Mala “ glume Marija Vidaković, Ivana Nedović , Dejan Cicmilović, Aleksandar Mihailović, Jasminka Hođzič I drugi, režiju i scenografiju potpisao je Ivan Vuković, kostime je uradio Dejan Gocić, a muziku Miroslav Radulović. Prva repriza zakazana je za 13.mart.

)