018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

NIŠKI KNEZ UČINIO KRALJEVSKI POTEZ

Proslavljeni golman niškog Radničkog Miodrag Knežević Knez, poklonio je fotografije iz lične arhive Narodnom muzeju Niš. Crno-bele uspomene iz šezdesetih godina sa kraljem fudbala Peleom i jednim od najboljih golmana u istoriji Lavom Jašinom, pronaći će svoje mesto u muzeju i biti dostupne javnosti u njihovim prostorijama, sve dok ne zaživi ideja da se otvori muzej sporta u našem gradu.
Legenda niškog fudbala, golman Miodrag Knežević počeo je karijeru 1957. godine u Napretku Aleksinac, a tri godine kasnije postao golman Radničkog Niš, sa kojim je branio gol na 595 utakmica. Na golu Radničkog iz Niša branio je na utakmicama sa Vardarom, nakon kojih je niški tim prvi put ušao u Prvu ligu Jugoslavije. Bio je kapiten tima od 1964. godine, sve do završetka karijere, 10 godina kasnije. Tokom sezone 1971/72 prvenstva Jugoslavije branio je na 14 prvenstvenih utakmica za FK Partizan. Legendarni golman poznatiji kao Knez, danas se posebno seća susreta sa Peleom, koji se odigrao 1969. godine u Kragujevcu, gde je Kralj fudbala gostovao sa Santosom, a golmanski as nastupao za domaćine kao gostujući igrač.
Još jedna uspomena nastala je kada se kada se u Nišu sastao sa vrhunskim ruskim golmanom Lavom Jašinom, koji je u karijeri odbranio 150 penala, odigrao 350 vezanih utakmica i čak na 270 mečeva nije primio nijedan gol.
Upravo ove dve fotografije nastaviće da žive u Narodnom muzeju Niš, jer je Miodrag Knežević doneo odluku da ih pokloni Nišlijama, kako bi njegove sportske uspomene nastavile da žive kroz brojne poštovaoce zlatnog doba jugoslovenskog i svetskog fudbala.
Ukoliko ideja da se otvori muzej sporta zaživi, Nišlije bi imale priliku da nauče mnogo toga o svojim slavnim sugrađanima, kao i da se ponose činjenicom da su brojni sportisti koji iza sebe imaju zapažene rezultate, svoje pobede osvajali upravo za niške klubove.