018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Niški advokati u štrajku (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Zbog odluke Ministarstva finansija o povećanju poreza 770 advokata u Advokatskoj komori Niša obustavilo je rad i pridružilo se trodnevnom štrajku advokata Srbije. Advokati su nezadovoljni i ogorčeni zbog ogromnog povećanja nameta.Nova poreska rešenja ugrožavaju rad i egzistenciju većine advokatskih kancelarija, pa će sva ročišta u krivičnim i građanskim predmetima biti odložena.
Jedini izuzetak od štrajka su žalbe , koje će se zbog prekluzivnih rokova podnositi i naredna tri dana.
Odluci o potpunoj obustavi rada svih advokata u zemlji, prethodio je petodnevni štrajk advokata u Boegradu, koji je počeo 18. juna. Štrajk se nastavlja i naredna tri dana ali na nivou Srbije. Razlog za štrajk advokata je višestruko povećanje poreza. Za 95 % advokata ovo je nepodnošljiv namet koji će ih primorati da zatvore svoje kancelarije.
Naredna tri dana advokati neće zastupati svoje klijente pred sudovima i drugim državnim organima. To znači da neće biti suđenja, istrage, saslušanja u policiji ili tužilaštvu i u svim postupcima gde je po zakonu neophodno prisustvo branioca. Nisu izuzeti ni pritvorski predmeti, kao i postupci po privremenim merama. U štrajkačkom odboru Advokatske komore Niša ističu da ova obustava rada nije politički motivisana. Zbog ogromnih finansijskih nameta, advokati su jednostavno primorani da obustave rad i u razgovoru sa nadležnim pokušaju da pronađu zadovoljavajuće rešenje.
U Advokatskoj komori Srbije smatraju da je porez advokatima povećan na osnovu Uredbe koja je u suprotnosti sa Zakonom o porezu. Ne postoji racionalan niti pravno utemeljen razlog za višestruko uvećanje poreskih obaveza, stoga advokati traže od Ministarstva finansija da stavi van snage nova poreska rešenja.
U koliko se do kraja nedelje ne postigne rešenje, od prvog septembra kreće generalni štrajk, odlučni su u Advokatskoj komori Srbije.