018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Niške zgrade pod zaštitom države

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Da li ste znali da možda živite u spomeniku? Niš ima oko 150 spomenika koji su zbog kulturne i istorijske važnosti pod zaštitom države. Osim poznatih turističkih atrakcija, tu spadaju sedišta brojnih institucija, ali i stambene zgrade. Većina njih je u relativno dobrom stanju, mada je na nekima fasada oronula zbog nedostatka sredstava za obnovu.

Većina objekata na teritoriji grada Naša je pod zaštitu države stavljena između šezdesetih i devedesetih godina prošlog veka, dok se to danas znatno ređe čini, kaže direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu Elena Vasić Petrović. Ipak, dodaje to ne znači da je neki istorijski važan objekat zanemaren. Da bi objekat bio stavljen pod zaštitu države, nije dovoljno da bude samo star, već je potrebno sprovesti niz drugih koraka.

Onog trenutka kada zgrada bude stavljena pod zaštitu, brigu o tome da naknadne intervencije bitno ne izmene njen izgled preuzima Zavod za zaštitu spomenika kulture. Takvi objekti se kasnije kategorišu u one koji su od izuzetnog kulturnog značaja i koji su najčešće u nadležnosti države ili lokalne samouprave i na istorijski značajne stambene zgrade. Ipak, i u jednom i u dugom slučaju, nije dozvoljeno izvoditi radove bez dozvole Zavoda.

Većina spomenika kulture je u relativno dobrom stanju. Prema važećim zakonima, vlasnik zgrade pod zaštitom države dužan je da finansira održavanje. Ipak, zbog teške finansijske situacije, fasade na pojedinim zgradama su oronule, jer stanari nemaju novca za obnovu. Međutim, i pored toga u Zavodu kažu da trenutno imaju oko 1000 zahteva za određene intervencije na zaštićenim objektima.

Najveći broj spomenika kulture nalazi se u širem centru grada. Tako se čitav Trg kralja Milana može smatrati svojevrsnim spomenikom, jer se na potezu od Voždove ulice do Nišavskog keja nalazi određen broj zgrada izgrađenih još u 19. veku. Pod zaštitom države je i veliki broj zgrada u Obrenovićevoj i Dušanovoj ulici.

 

 

 

 

 

 

Povezane vesti