018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

“Niške škole bez droge – sigurno mesto za đake“ (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Droga nikad nije bila dostupnija u školama i zbog toga je važno raditi na njenom udaljavanju od đaka, slažu se i direktori škola i čelnici opština koji učestvuju u projektu “Niške škole bez droge – sigurno mesto za đake“. U okviru ove akcije, pre nekoliko godina, u niškim osnovnim i srednjim školama, krenulo se sa otkrivanjem tragova narkotika sa školskih površina. Cilj je da se ispita prisustvo droge u školskim ustanovama i da se, ukoliko je ima, adekvatno reaguje.
Sva mesta na kojima bi tragovi narkotika mogli da se nađu, testiraće se, a o rezultatima će biti obavešteni roditelji. Cilj je udaljiti drogu od đaka. Projekat je krenuo pre tri godine, a ovih dana, uz pomoć opštine i nekoliko donacija, istražuje se da li narkotika ima u dve niške osnovne škole, i to „Ivo Andrić“ i „Dušan Radović“.
Institut za javno zdravlje sakuplja dobijene rezultate. Prema povelji Ujedinjenih nacija, deca ne smeju da se testiraju preko krvi ili urina, kako ne bi bila povređena njihova prava. Ako se otkrije da tragova ima, škola je obavezna da roditeljima skrene pažnju, kao i da im da dalja uputstva ili ih, ukoliko je potrebno, uputi u specijalizovane ustanove. A oni koji sumnjaju na svoju decu, mogu da dobiju i takozvane “clean-testove“ uz pomoć kojih će tragove sami tražiti kod kuće. Osim testiranja, projekat podrazumeva i edukacije za roditelje i đake, kako bi im se ukazalo na štetnost narkotika i zdrav način života.

Povezane vesti