018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Niška Banja slavi Svetog Iliju (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Kao i svake godine za Svetog Iliju, veliki broj ljudi okupio se u Niškoj Banji, gde se tradicionalno organizuje proslava. Prema rečima nadležnih iz ove opštine, iako je vreme krize, ipak očekuju gužvu na banjskim ulicama, i dobar provod po kome je Niška Banja nadaleko poznata.

Za Svetog Iliju Niška Banja tradicionalno postaje glavna turistička atrakcija ovog dela Srbije. Kao i svake godine, na ulicama veliki broj prodavaca, zabavljača i ugostitelja, a kako kažu u ovoj opštini,  pripremljen je i bogat zabavni program za sve uzraste. Već po tradiciji, opština je organizovala i koktel proslavu, a predsednik GO Niška Banja Zoran Vidanović navodi da koliko god da je kriza i koliko god da smo u problemima, ovaj dan ipak ostaje u znaku smeha i dobrog raspoloženja.

Nije neuobičajeno da su za vreme Svetog Ilije ulice pune tezgi na kojima se mogu kupiti hrana, odeća, obuća, igračke, suveniri i druge sitnice. Iako je, kako kaže Vidanović, i ovo odličan vid promocije Banje, u planu je da se još radi na poboljšanju turističke ponude.

Sveti Ilija, veoma poštovan u pravoslavlju kao strog i nepokolebljiv propovednik etičkih vrednosti, prisutan je u Starom i u Novom zavetu kao prorok čije je osobine preuzelo hrišćanstvo, dovodeći ga u vezu sa nastankom nove vere i novim Hristovim dolaskom. Srpski narod mnoge prirodne pojave pripisuje Svetom Iliji kome je, prelaskom u hrišćanstvo, dodelio i osobine slovenskog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima.

Povezane vesti