018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nišavski okrug: Bez ilegalnih migranata u poslednjih mesec dana (VIDEO)

Komentari: isključeni

Uprkos tome što su u centrima za azil u Banji Koviljači i Bogovađi kapaciteti puni, uglavnom azilantima iz Sirije, u Nišavskom okrugu u poslednjih mesec dana nije pronađen nijedan ilegalni migrant, potvrdio je načelnik granične policije Vlada Veljković.

Bežeći od ekonomske krize ili rata, obično tražeći bolji zivot u Zapadnoj Evropi, državljani zemalja na Bliskom istoku postaju žrtve krijumčara ljudima. Mnogi od njih su u poslednjih šest meseci zavrsili u centrima za azil u Banji Koviljači i Bogovađi, a najviše je migranata iz Sirijie. U Nišavskom okrugu je od početka godine pronađen 121 ilegalni migrant, rekao je za NTV načelnik granične policije Vlada Veljković. Međutim, poslednjih mesec dana niški graničari nisu pronašli nijednog „ilegalca“.

Ilegalni migranti su uvek žrtve kriumčara koji im uzimaju novac. Vrlo često su to žene i deca, pa čak i trudnice. Kada ih policija pronađe, oni su iscrpljeni, izgladneli i uplašeni, a tokom boravka u Srbiji su potpuno bezopasni i ne vrše nikakva krivična dela, dodaje Veljković.

Ipak, Srbija ima obavezu prema ilegalnim migrantima. Protiv onih koji su pronađeni vode se prekršajni postupci i obicno budu novčano kažnjeni. Međutim, kako uglavnom nemaju novca, kaznu odleže u zatvoru nakon čega se vraćaju u zemlju iz koje su došli. Ukoliko, pak, zatraže azil, smeštaju se u centre u Banji Koviljači i Bogovođi dok traje postupak. Deca i maloletnici pronađeni bez roditelja prosleđuju se Centru za socijalni rad koji im pronalazi staratelje i podnosi zahteve za azil.

 

Povezane vesti