018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nisal optužuje poresku upravu za dvostruko oporezivanje (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Uspešnu realizaciju plana reorganizacije koji se od juna sprovodi u fabrici aluminijuma Nisal mogla bi da poremeti blokada računa ovog preduzeća od strane Poreske uprave. U poslovodstvu kažu da je reč o neosnovanom, dvostrukom oporezivanju, a konačnu reč trebalo bi da da drugostepena presuda.
Fabrika za proizvodnju aluminijuma Nisal od juna sprovodi unapred pripremljeni plan reorganizacije. Njime je sprečeno da kompanija koja decembra slavi 60 godina postojanja ode u stečaj i likvidaciju, rečeno je nakon sednice poverilaca ovog preduzeća. Ono što, međutim dovodi u pitanje nastavak uspešne realizacije plana jeste to što je Regionalna poreska uprava blokirala račun “Nisala“ po osnovu koji u ovom preduzeću ocenjuju protivzakonitim jer je većinski vlasnik, Nisal njumet zakupio proizvodne kapacitete Nisala, a ne radnu snagu kojoj, uveravaju, redovno isplaćuju dohotke, poreze i doprinose.
Uprkos ovim problemima, nakon sednice poverilaca se u Nisalu na perspektivu preduzeća gleda optimistično.
U “Nisalu“ u ovom trenutku rade 344 radnika i nakon dolaska novog vlasnika i njegovog ulaganja od 5 miliona evra, nivo proizvodnje je povećan za 420 odsto, uverava Čolić. Poslovodstvo je, takođe, zadovoljno i plasmanom proizvoda i velikom bazom klijenata. Tri četvrtine gotovih proizvoda, preduzeće, kako kažu, izveze, i dodaju da je isplaćeno preko 105 miliona dinara duga starih obaveza prema Poreskoj upravi.