018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Niš uskoro bez svratišta? (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Deca koja većinu vremena provode na niškim ulicama mogla bi uskoro da ostanu bez jedinog mesta na kome mogu da se ugreju, obuku, dobiju hranu, ali i neformalno obrazovanje. Iako Niš nema svratište poput drugih većih gradova, zahvaljujući projektu “Povratak na staze“, koji finansira UNICEF, deca sa ulice mogu da u toplim prostorijama provedu 3 sata dnevno i dobiju neke od osnovnih životnih potrepština, ali samo dok se ovaj projekat ne završi.
Mačvanska 23 jedina je adresa na kojoj deca koju svakodnevno viđamo na ulicama mogu da dobiju odeću i obuću, obrok, kao i podršku i pomoć. Sa njima svakodnevno rade i uče volonteri, uglavnom studenti, koji im osim znanja, pružaju pomoć prilikom popunjavanja dokumenata, overavanja knjižica i odlazaka kod lekara.
Jedan od korisnika svratišta je i dvanaestogodišnji Dragan, kome, kako kaže, ovo mesto veoma znači.
Osim ovog dečaka, svakog dana između 12 h i 15 h ovo mesto poseti više od dvadesetoro dece uzrasta od 7 do 18 godina. Kada se radno vreme završi mnogi od njih se vraćaju na ulice, a većini koja ne idu u školu ovo je i jedini način da se edukuju. Ipak, i ova mogućnost uskoro bi mogla da postane prošlost, jer je završetak projekta, koji je počeo juna, već u martu. Volonteri koji rade sa decom nadaju se da će uz pomoć Grada, ali i drugih ustanova, organizacija i građana uspeti da sačuvaju jedino svratište.
Ukoliko se uskoro ne pronađe rešenje, Niš će opet ostati bez svratišta, dok će deca koja ovde svakodnevno dolaze, ostati uskraćena za bar 3 sata toplog skloništa, znanja i pomoći volontera, ali i prijateljstva i ljubavi koju im ovi mladi ljudi pružaju.

Povezane vesti