018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Niš se pridružio globalnoj kampanji za smanjenje katastrofa (VIDEO)

Globalnoj kampanji za smanjenje katastrofa pod nazivom “Učinimo grad otpornijim. Moj grad je spreman“ Niš se priključio pre tri godine. Ideja je da se međunarodna strategija Ujedinjenih Nacija za smanjenje katastrofa približi građanima i svim važnim akterima u lokalnoj zajednici, kako bi, u slučajevima kada je to moguće, rizici bili smanjeni, ili da bi eventualne posledice  bile sanirane sto pre, rečeno je u Gradskoj kući prilikom prezentacije kampanje.

Cilj kampanje “Učinimo grad otpornijim. Moj Grad je spreman“ pre svega je podizanje svesti i posvećenosti o praksama kojima se može predvideti i smanjiti rizik od prirodnih katastrofa i povećati bezbednost građana, imovine i kulturnih dobara. Kancelarija UN dodelila je sertifikat Nišu zbog posvećenosti  kampanji za smanjenje svetskih katastrofa, koji je i prvi među srpskim gradovima, razvio strategiju bezbednosti. Među gradovima u Srbiji, grad Niš je prvi razvio sveobuhvatnu strategiju bezbednosti u saradnji sa USID-om.

U Projekat su ukljucene zemlje zapadnog Balkana i Turska,kao i veliki broj gradova u ostalim delovima zemljine kugle.

U Kampanju  koju finansira Evrospska Komisija, uključeno  je 50 srpskih gradova. Podržava je i ovdašnji sektor za vanredne situacije.    Tokom deset godina, Evropa je usled katastrofa  izgubila 13,4 milijarde dolara, što je posle Amerike i Azije, stavlja na treće mesto po ugroženosti. Inače, većina šteta nastaje zbog klimatskih i hidrometoroloških događaja. Prema zvaničnoj statistici, poslednjih godina, broj žrtava je smanjen, ali ne i ekonomski gubitci.

 

Povezane vesti