018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Promenjen sudija, ročište odloženo

Od:
Komentari: isključeni

NIŠ – Zbog promene sudije u krivičnom predmetu protiv književnika Zorana Ćirića postupak je vraćen na početak, a današnje ročište je odloženo i novo je zakazano za 9. novembar.
U Osnovni sud nije došao oštećeni, gradonačelnik Niša Zoran Perišić, a od pozvanih svedoka pojavili su se samo predsednik Skupštine grada Mile Ilić i odbornik Branislav Jovanović.
Ćirićev branilac Boško Ristić predložio je da se svi dokazi izvedu na jednom ročištu u prisustvu svih svedoka (koncetracija dokaza) kako bi oni bili suočeni u slučaju razlike u izjavama.
Kako na današnjem ročištu nisu bili ispunjeni ti uslovi suđenje je odloženo, a odustalo se i od ponavljanja uvodnih izlaganja.
Perišić nije opravdao današnji nedolazak u sud, pa će biti upozoren na novčanu kazu u slučaju ponovnog nedolaska 9. novembra.
Ćirić se u optužnom predlogu tužilaštva tereti da je ugrozio sigurnost gradonačelnika Niša Zorana Perišića slanjem pretećih sms poruka pojedinim niškim funkcionerima.
U uvodnoj reči na prethodnom ročištu odbrana je zatražila veštačanje neuropsihijatra da li je Perišić osećao strah i ugroženost i za veštaka predložila Slavicu Đukić Dejanović, a same
poruke, na predlog odbrane, veštačio bi profesor sociologije kulture prof. dr Dragan Žunić.
Sud će se o ovim predlozima naknadno izjasniti, rečeno je na ročištu održanom polovinom jula ove godine, a očekuje se da odbrana te predloge ponovi i na novom ročištu 9.novembra.
Tužilaštvo je predložilo da se kao svedoci saslušaju niški funkcioneri MIle Ilić, Dragan Čorbić i Igor Novaković kome je Ćirić uputio preteće poruke koje su se, kako se sumnja, odnosile na Perišića, dok je odbrana predložila da se kao svedok, osim njih, sasluša i Branislav Jovanović koji je takođe primio Ćirićeve poruke.
Ćirić je poslao četiri SMS poruke decembra 2013. godine pojedinim niškim političarima (Ilić, Novaković, Čorbić i Jovanović) koji su sa tim porukama zatim upoznali Perišića.
Ćirić je rekao novinarima da su njegove poruke zapravo zatvoreni tip performansa i njegova privatna prepiska sa pojedim funkcionerima.

Tanjug
08 Oktobar 2015 12:14
Foto Tanjug/Z.Žestić, ilustracija