018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Niš potpisao Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Niš je jedan od 25 gradova u Srbiji koji su potpisali Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou, čime se obavezao da  poboljša položaj žena u društvu, rekla je predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Republike Srbije, Stana Božović. Pored ovog međunarodnog dokumenta, u Nišu je potpisan i Meomorandum o saradnji između našeg grada, Saveta za rodnu ravnopravnost, Agencije za ravnopravnost polova Bosne i Hercegovine i nevladine organizacije Aureola. Na ovaj način uspostavljena je saradnja na regionalnom nivou, prva takav vrste u Srbiji, kaže gradonačelnik Niša, prof dr Zoran Perišić.

Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnost na loklanom nivou do sada je potpisalo više od 1.300 gradova u Evropi. U Srbiji je 25 gradova i opština usvojilo ovaj međunaordni  dokument u oblasti ljudskih i manjinskih prava. Prihvatanjem povelje, grad Niš  je pristupio grupi snaga koja želi da stvori jednake mogućnosti za muškarce i žene, rečeno je u Gradskoj kući.

Pored ovog dokumenta, potpisan je i Meomorandum o regionalnoj saradnji između našeg grada, Saveta za rodnu ravnopravnost, Agencije za ravnopravnost polova Bosne i Hercegovine i nevladine organizacije Aureola.

U Gradskoj kući je naglašeno da su Savet evropskih opština i regiona i Asocijacija lokalnih i regionalnih vlasti iz više od 30 zemalja Evrope usvojili 2006. godine Evropsku povelju na lokalnom nivou, kako bi uvažili princip jednakih mogućnosti u kulturnom, političkom, ekonomskom i socijalnom smislu.

Povezane vesti