018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Niš donosi Deklaraciju o borbi protiv trgovine ljudima (VIDEO)

Seksualna eksploatacija dece i trgovina ljudima, najčešće maloletnika zarad prisiljavanja na rad, sve su učestalije pojave i u nasoj zemlji, a Niš je prva lokalna samouprava u Srbiji koja će usvojiti Deklaraciju o borbi protiv trgovine ljudima. Ovaj dokument danas je predstavljen u Nišu, na Konferenciji povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv ove vrste organizovanog kriminala, na kojoj je, pored lokalnih I republičkih predstavnika MUP-a, govorila i ministarka Slavica Đukić Dejanović.    

Đukić-Dejanović podseća na snažnu odlučnost Vlade da preventivno deluje, a kao ilustraciju navodi podatak je samo u ovoj godini razotkriveno čak 66 slučajeva trgovine ljudima.

Niš će biti prvi grad u Srbiji koji i posebnu formalnu pažnju posvećuje problemu trgovine ljudima. U Skupštini grada predstavljen je plan Deklaracije o borbi protiv ovog tipa organizovanog kriminala, a kako je rekao predsednik Skupštine Mile Ilić, deklaraciju bi gradski parlament trebalo i da usvoji na sednici polovinom novembra, posle čega bi to trebalo da posluži kao model i ostalim gradovima i opštinama u zemlji.

U Srbiji je u porastu broj dece žrtava trgovine ljudima. Kako je rečeno, ne postoje specijalizovani programi za podršku i zaštitu ove ranjive kategorije.

Deklaracija o borbi protiv trgovine ljudima kreira se u okviru Projekta “Lokalne zajednice u borbi protiv trgovine ljudima“, a njega sprovodi NVO Atina, zajedno sa timom za socijalno ukljucivanje i smanjenje siromastva Vlade republike Srbije, uz finansijsku podrsku EU. U Nišu je već formirana lokalna mreža za pomoć, a sve to je jako važna stavka na putu Srbije ka institucinalnom clanstvu u zajednici evropskih zemalja.

Povezane vesti