018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Niš domaćin tradicionalnog savetovanja ekonomista (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

5.Juna Niš će biti domaćin tradicionalnog savetovanja ekonomista. Ovogodisnja tema je “Potencijali za privredni rast i nove investicije u jugoistočnoj Srbiji”. Pored kreatora ekonomske politike, na ovu temu govoriće vrhunski teoretičari i praktično orijentisani ekonomisti, koji će ponuditi rešenja ekonomskog razvoja ovog dela Srbije.
Standard u gradu Nišu najbolje ilustruje podatak o skoro 34.000 nezaposlenih. Procenat su donekle smanjili Jura i ŠinVon, ali je izvesno da će do kraja godine, novim otpuštanjima, početi da raste. Ekonomisti na predstojećem skupu očekuju nova rešenja, ali prstom upiru na državu i loklanu samoupravu, koje prozivaju već dve decenije.
Posle perioda kada se insistiralo na njenom gašenju, država je pre dva meseca, započela proces oživljavanja Agencije Sijepa, čiji je zadatak privlačenje privrednih investicija. Od tada su posete potencijalnih ulagača Nišu češće, tvrdi gradski većnik Mihajlo Zdravković, ističući da je gradu potreban ambiciozan projekat, koji će uposliti mala i srednja preduzeća.
Među velikim brojem nezaposlenih, investitori mogu naći dovoljan broj stručnih kadrova, tvrdi direktor niške Filijale za zapošljavanje i potpredsednik Društva ekonosmista Niša.
Na savetovnju ekonomista, koje će u petak, kroz predavanja i diskusije, biti organizovano na niškom Ekonomskom fakultetu, učestvovaće i više od 120 predstavnika banaka, preduzeća, fakulteta, nadležnih institucija, ministar privrede Željko Sertić i ostali nosioci zakonodvane i izvršne vlasti, kojima će prisutni moći da postavljaju direktna pitanja.