018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Niš domaćin skupštine evropskih gradova kulture

Komentari: isključeni

Niš želi da u saradnji sa članovima Alijanse evropskih gradova kulture, a kroz fondove Evroske unije, zaštiti bogato kulturno nasleđe i promoviše turističke potencijale, rečeno je na Generalnoj skupštini ove organizacije.

U čast 1700 godina Milanskog edikta, Niš i gradska opština Medijana, odabrani su za domaćine generalne skuštine Alijansa 11 evropskih gradova kulture, jer je Niš grad bogatog kulturnog nasleđa, koje treba sačuvati, ali i promovisati na pravi način.

Generalna skupština bila je prilika za promociju planova važnih za naš grad, a za koje podršku pruža zemlja osnivač, Francuska.

„AVEC“ je međunarodna mreža više od 30 kulturno-istorijskih gradova iz Evrope, kojoj su, između ostalih, do sada pristupili gradovi iz Španije, Belgije, Hrvatske, Bugarske, Mađarske, Portugalije, Rumunije i Srbije. Gradska opština Medijana 1. je u Srbiji pristupila ovoj organizaciji 2008. godine, a Grad Niš je zvanični član postao godinu dana kasnije.

Članovi alijanse treba da postanu i ostali gradovi i opštine iz Srbije, prvenstveno kroz zajedničke projekte, rečeno je na skupštini.

 

Povezane vesti