018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Niš dobio specijalna vozila za prikupljanje otpada za reciklažu (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Niš je prvi grad u Srbiji koji je dobio specijalna vozila za prikupljanje otpada za reciklažu, zahvaljujući projektu koji finansira država zajedno sa Evropskom unijom. Za početak, upotrebljavaće ih JKP „Mediana“, a kasnije će biti korišćena u okviru posebnog Reciklažnog centra koji će biti otvoren u industrijskoj zoni kod Metroa i koji bi trebalo da zaposli oko 150 radnika, uglavnom Roma, najavili su danas zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković i koordinator Reciklažnog centra Muja Alijević.

Reciklažni centar će, kao novo preduzeće, biti otvoren za oko mesec dana i najviše će biti od koristi romskoj zajednici, čiji se članovi i sada u najvećem broju bave prikupljanjem otpada, kaže Muja Alijević, koordinator budućeg Reciklažnog centra. Finansiraće se od para Evropske unije i Republike, na osnovu projekta kojim je planirano osnivanje 22 reciklažna centra u Srbiji. Za desetak dana biće raspisan konkurs preko Nacionalne službe za zapošljavanje, a posao bi, za početak, trebalo da dobije pedesetak, a kasnije još oko sto ljudi, tvrdi Alijević.

Otvaranje Reciklažnog centra, u kome će mahom raditi Romi, od velikog je značaja za Grad Niš, koji pomaže obezbeđivanjem lokacije za reciklažni centar.

Projekat na osnovu koga se otvaraju reciklažni centri u Srbiji vredi milion i osamsto hiljada evra, dodaje Alijević. Ono što je najvažnije, Romi koji će biti zaposleni integrišu se u društvo, dobijaju sva prava koja imaju zaposleni za ono čime se već uglavnom bave, a to je sakupljanje plastičnih flaša i metala.

Povezane vesti