018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Niš bez pasa lutalica do 2020?

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Niška Fondacija za zaštitu životinja “FAPS” pokrenula je akciju “Milion ljudi za životinje Srbije”. Namera je da za najviše sedam do deset godina, na najbezbolniji i najhumaniji način populacija napuštenih životinja u Nišu bude svedena na nulu. Cilj je da se zaštite i deca, jer su zabranjeni otrovi, poput kreozana, ubitačni i za ljude. Da bi se sve ovo ostvarilo, potrebna je šira podrška javnosti, kaže za NTV predsednik Fondacije Oliver Veličković.

Mnogo je onih koji se u Srbiji bave zaštitom životinja, ali se – sa sasvim novim konceptom pojavila Fondacija za zaštitu životinja iz Niša. Udomljavanje i odlasci od vrata do vrata ovim humanistima nisu glavni principi – već sakupljanje novca za masovnu sterilizaciju lutalica, ali i edukaciju građana, najpre u ruralnim sredinama.

Masovno trovanje pasa lutalica zabranjenom, izuzetno opasnom supstancom – kreozan, postaju svakodnevica u Nišu i tome niko ne staje na put, navode u Fondaciji i podsećaju da taj nezakoniti način suzbijanja napuštenih životinja – izuzetno opasan i za ljude.

Osim što je, po Zakonu o dobrobiti životinja, njihovo ubijanje krivično delo, slučajevi trovanja moraju se posmatrati i kao izazivanje opšte opasnosti. U Fondaciji ukazuju na neophodnost promene zakonskog tretmana, ali i edukacije i sterilizacije, kako ne bismo čekali da neko dete strada.

Povezane vesti