018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nikolić razgovarao sa Ban Kimunom

Komentari: isključeni

Predsednik Tomislav Nikolić sastao se u sedištu UN sa generalnim sekretarom svetske organizacije Ban Kimunom. Nikolić i šef UN razgovarali su o Kosovu, Haškom tribunalu, mirovnim operacijama.

Nikolić je, u izjavi Tanjugu, ocenio da je sastanak protekao u izvanrednoj atmosferi i da se o svemu govorilo otvoreno i prijateljski.

- On je želeo da sazna mnogo informacija o tome šta je Srbija učinila u poslednje vreme, posebno na KiM, u pregovorima sa privremenim institucijama u Prištini, kao i u pregovorima sa EU – istakao je predsednik Srbije.

Nikolić je naglasio da je Banu potpuno otvoreno izneo sve o problemima koji se pojavljuju u vezi sa lokalnim izborima na Kosovu, na koje je vlast u Beogradu pozvala Srbe da izađu, a Albanci bi to sad „želeli da predstave kao da su to izbori u međunarodno priznatoj državi“.

Predsednik Nikolić je rekao da je tokom polučasovnog sastanka sa generalnim sekretarom UN bilo reči i o Haškom tribunalu, istakavši da je on pokrenuo tu temu jer smatra da je vreme da UN „shvate da svi koji su osuđeni na zatvorske kazne sada treba da ih izdržavaju u svojoj zemlji“.

Tokom sastanka bilo je reči i o mirovnim operacijama, rekao je Nikolić i dodao da je obećao da će Srbija izaći sa onoliko pripadnika koliko je potrebno UN.

Predsednik Srbije je zamolio prvog čoveka UN da svetska organizacija ne smanjuje prisustvo Unmika na KiM.

Nikolić će do 28. septembra učestvovati na 68. zasedanju Generalne skupštine UN, a predviđeni su i brojni bilateralni susreti sa svetskim zvaničnicima.

Predsednik Srbije će u ponedeljak prisustvovati svečanom otkrivanju statue Nikoli Tesli ispred Tesline laboratorije u Vordenklifu na Long Ajlendu u Njujorku.

Nikolić će se u sredu obratiti svetskim liderima koji učestvuju na zasedanju Generalne skupštine UN.

Tokom boravka u SAD, Nikolić će razgovarati i sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogom Rusmusenom i predsednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Predviđeno je takođe da se Nikolić sastane sa predsednikom Kipra Nikosom Anastasijadisom, predsednikom Slovačke Ivanom Gašparovičem, premijerom Norveške Jensom Stoltenbergom i drugima.

(RTS)

Povezane vesti