018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nikolić: Priština popustila

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je sinoć u Briselu da je Priština popustila po pitanju nadležnosti zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji i izrazio nadu da će sporazum sa Prištinom biti potpisan tokom sledećih desetak dana. „Došlo je do popuštanja albanske strane, koja je najpre govorila da ništa ne može da bude promenjeno u njihovom Ustavu i zakonima“, rekao je Nikolić novinarima posle sastanka srpskog državnog vrha sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton. Prema Nikolićevim rečima, iz „ovih razgovora u narednih desetak dana će sigurno proisteći rezultat“: „Ja se nadam takav da bismo mogli da naslutimo da će doći do dogovora između nas i Prištine i da bi to moglo da bude podstrek da Evropska unija konačno sa Srbijom počne pregovore o članstvu“.
Kako je istakao, danas je već evidentno da i „oni ( u Prištini) moraju da brinu o građanima koji žive na Kosovu, a koji ne mogu da budu samo taoci ambicija političara iz Prištine. „Ja sam ubeđen da smo mi veoma blizu, i sad to zavisi od toga da li su ljudi u Prištini svesni toga da moraju da pomažu narodu ili samo svoje političke karijere „, rekao je predsednik Srbije.

Eštonova je izjavila da je na sastanku sa državnim vrhom Srbije posebno istakla značaj postizanja što skorijeg dogovora o otvorenim pitanjima, imajući u vidi da će u aprilu podneti izveštaj o napretku dijaloga Beograda i Prištine.“Razmotrili smo napredak postignut u dijalogu do sada. Posebno smo govorili o primeni postignutih dogovora i potrebi da se finaliziraju razgovori o otvorenim pitanjima, posebno o severu Kosova, s obzirom da će sledeća runda biti 20. marta“, zaključuju se u saopštenju.

Državni vrh Sbije – predsednik, premijer i vicepremijer, Tomislav Nikolić, Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, razgovarali su s Eštonovom tokom radne večere dva i po sata. Sastanak je zakazan na inicijativu Brisela, pošto je postalo izvesno da je dijalog Beograda i Prištine „zapeo“ na pitanju ovlašćena zajednice srpskih opština. (Tanjug)

Povezane vesti