018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nikolić i Čepurin: Veliki značaj Putinove posete

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom o predstojećoj poseti predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, koji na poziv predsednika Nikolića dolazi sutra u Beograd.
Predsednik Srbije i ambasador Ruske Federacije naglasili su veliki značaj posete predsednika Putina za dalji razvoj odnosa između Srbije i Rusije. Nikolić je istakao da je poseta predsednika Putina izuzetno korisna, jer će tokom nje biti potpisano nekoliko važnih bilateralnih sporazuma.
Osim toga, vodiće se razgovori i o zajedničkim projektima koje realizuju srpske i ruske kompanije, kao i o perspektivama za dalju saradnju, saopštila je pres služba predsednika Srbije.
Povodom Dana oslobođenja Beograda, ambasador Čepurin poklonio je predsedniku Nikoliću Značku Svetog Đorđa, obeležje koje se u Rusiji dodeljuje u čast pobede u Drugom svetskom ratu.
Čepurin je ranije danas u izjavi Tanjugu izrazio uverenje da poseta predsednika Putina može biti samo uspešna i nikakva drugačija.
„Suđeno je da poseta bude uspešna. Ništa ne može sprečiti taj uspeh, samo možda kiša tokom parade“, rekao je Čepurin.
On je podsetio da su Srbija i Rusija prijateljske zemlje a dva naroda bliska.
„Mi to veoma cenimo i smatramo to veoma važnim. I poseta predsednika Putina ide u tom pravcu“, rekao je Čepurin.
On je dodao da poseta ima tri glavna elementa. Prvi i najvažniji cilj je da se prijateljski odnosi između naroda ali i politički odnosi transformišu u ekonomsku, naučnu i kulturnu
saradnju, kaže ruski ambasador.
„To će biti najvažniji deo razgovora i sporazumi (čije je potpisivanje najavljeno) biće
posvećeni upravo tome“, dodao je on. Drugi cilj posete je da se oda počast srpskim i ruskim herojima.
Kako je dodao, za neke taj datum – 70. godišnjica oslobođenja Beograda ili Dan pobede- nemaju posebnu važnost, ali za Ruse i Srbe koji su stradali u toj svetskoj kataklizmi to je važan događaj.
„Važno je da ispravno pamtimo našu istoriju. Naši narodi su se nalazili na ispravnoj strani istorije,iskazivali hrabrost i veoma su mnogo stradali. Naša obaveza je da im odamo počast. U oslobađanju Srbije poginulo je 31.000 sovjetskih vojnika“, istakao je Čepurin.Kao treći cilj on je istakao kontakt između dva rukovodstva kako bi se razmotrila bilateralna
pitanja ali i ona sa svetske političke scene.
Upitan da prokomentariše to što će se poseta predsednika Rusije odvijati pod budnim okom stranih, pre svega zapadnih, zvaničnika i medija, i da će poruke izrečene u Beogradu biti detaljno analizirane, Čepurin kaže:
„Putinov dolazak u Beograd nije jedinstvena poseta. On je bio i u Briselu, Parizu, Kini, Brazilu i mnogim drugim zemljama i zato u ovome ne vidim ništa čudno.Tim pre što iz Beograda odlazi u Milano na samit Evropa-Azija. To je normalna stvar.“ Prema njegovim rečima, Putin je jedan od lidera savremenog sveta i uz to harizmatičan i gde god da otputuje to se pažljivo prati. „Nadam se da će i poseta Beogradu izazvati odgovarajući interes“, rekao je Čepurin, dodavši da će Putinov dolazak doprineti i da se istakne i uloga Srbije u svetu. „Naši odnosi se razvijaju u dobrom smeru, ne radimo ni protiv koga, zainteresovani smo za to da se naše zemlje i privrede razvijaju, da se podigne životni standard građana i ako ta saradnja ide na korist obe strane – onda tu saradnju treba unapređivati“, dodao je ruski ambasador.
Na konstataciju da interes za posetu ima veze i sa tim kakve bi poruke Putin mogao da iznese po pitanju Ukrajine, Čepurin kaže da to neće biti poseta tokom koje će se koncentrisati na pitanja kriznih situacija u svetu ili na načinima za regulisanje ukrajinske krize. „To nije kriza koju je izazvala ili isprovocirala Rusija, zahvaljujući Rusiji postignuto je krhko primirje“, istakao je on, dodavši da bi svi normalni ljudi trebalo da rade na tome da se ta kriza reši političkim sredstvima.
Uoči Putinove posete najavljeno je potpisivanje sedam sporazuma, kao i da će jedna od tema razgovora biti i proširenje bescarinskog izvoza iz Srbije u Rusiju. Čepurin veruje da će možda biti potpisano i više od sedam sporazuma i da će imati uglavnom ekonomski karakter, uključujući energetiku i železnice. On je podsetio da 85 odsto robe koja se iz Srbije izvozi u Rusiju oslobođeno carina, dok se o ostalim, koje ne potpadaju pod taj režim, razgovara.
„Na sastanku Međuvladine komisije 7. oktobra se o tome razgovaralo i to dobronamerno i obe strane su imale želju da se nađe rešenje.Ostaje da se vidi šta će biti 16. oktobra i ja se nadam pozitivnom pomaku i to u interesu Srbije“, zaključio je Čepurin.

TANJUG 15.10.2014 14:06
Foto Tanjug, T. Valič