018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nikolić dodelio 89 odlikovanja

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić dodelio je u subotu povodom Dana državnosti Srbije 89 odlikovanja zaslužnim ličnostima i institucijama.

„Znamenjima koja vam danas uručujem kažem vam hvala u ime gradjana Srbije i u ime onih koji ne dostižu do vaših rezultata iako mnogo vrede. Postali ste primer i putokaz, po mom mišljenju potpuno zasluženo“, kazao je Nikolić u obraćanju nagradjenim u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Srbije.

Nikolić je istakao da su ga gradjani Srbije ovlastili da „menja vrednosna merila kojima nisu bili zadovoljni“ i da je zato u njihovo ime dodelio društvene pohvale onima čiji je doprinos u različitim oblastima zavredeo divljenje ne samo Srbije, nego i znalaca širom sveta.

Sretenjskim ordenom drugog stepena odlikovani su istoričar Milorad Ekmečić i Kliničko-bolnički centar Zemun.

Sretenjskim ordenom trećeg stepena odlikovani su istoričar Veselin Djuretić, slikar Petar Omčikus, Aleksandar Vujić za oblast muzičke umetnosti, Arhiv Srbije, privredno društvo „Zastava oružje“ i Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada.

Ordenom srpske zastave drugog stepena odlikovan je čuvar Srpskog groblja Zejtinlik u Grčkoj Djordje Mihajlović.

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovani je Icuko Teruoka iz Japana zbog izuzetnih zasluga u oblasti humanitarnih delatnosti, a Stela Džatras iz SAD istim odlikovanjem zbog predstavljanja Srbije u toj zemlji.

Posthumno je zlatnom medaljom za zasluge odlikovan Dobrivoje Ograšanović zbog zasluga u primeni novih naučnih metoda i unapredjenju poljoprivredne proizvodnje, a isto odličje dobio je i Ivo Djinović za unapredjivanje poljoprivredne proizvodnje.

Zlatnom medaljom za zasluge posthumno je odlikovana i Verica Barać zbog izuzetnih zasluga u borbi protiv korupcije i za afirmaciju principa ljudskih prava i pravne države.

Istim odličjem odlikovani su i Stanko Stojiljković, Vera Radosavljević, policajac Goran Djordjević, Milomir Glavčić iz Kanade, Svetlana Stević iz Zvečana, Ružica Popović iz Šapca, Borivoje Nikolić iz Rumunije i Rodoljub Živadinović.

Zlatnu medalju za zasluge dobili su i Novosadski sajam, Darinka Matić Marović, Nadežda Basara, pevač Nikola Karović i policajac Senad Kašović.

Zaslužni pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije odlikovani su za izuzetne zasluge i rezultate medaljama za revnosnu službu, i to 22 zlatne i 40 srebrnih.

(Beta)

Povezane vesti