018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

„Nijedan život izgubljen zbog side”

Komentari: isključeni

Oko 3.500 osoba u Srbiji ne zna da je inficirano HIV-om, pošto infekcija godinama može da protiče bez ikakvih simptoma, a jedini način otkrivanja je testiranje na HIV. Zbog toga je ovogodišnji Svetski dan borbe protiv side opštinski odbor Srpske napredne stranke Palilula u Nišu obeležio pod sloganom „Nijedan život izgubljen zbog side”.

Sandra Mančić iz Niša, koja ima 35 godina, 2000.  je saznala da je zaražena virusom HIV-a. Pre nego što je počela da koristi drogu bila je foto-model, a njenu karijeru grubo je prekinulo saznanje da je pozitivna. Tokom poslednjih 13 godina suočava se sa diskriminacijom od strane najbližih i ljudi koji nisu informisani dovoljno o posledicama ove bolesti. Danas kao predsednica Udruženja građana za pomoć HIV pozitivnim osobama “Sunce” podseća Nišlije da je testiranje jedini način da se utvrdi da li je neko zaražen uzročnikom side i poručuju da bi takva praksa trebalo da bude sastavni deo brige o zdravlju svakog pojedinca, posebno ako se rizično ponaša.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Batut, u Srbiji je ove godine registrovano 109 osoba inficiranih HIV-om. Četrnaestoro je umrlo, dok 32 osobe žive sa Hiv infekcijom, kaže neuropsihijatar dr Milan Stanojković.

Od 1985. do 2009. u našoj zemlji registrovano je 2 .440 HIV pozitivnih osoba od kojih je više od polovine obolelo od side, a 1042 umrlo, rečeno je na predavanju Opštinskog odbora SNS Palilula u Nišu.

 

Povezane vesti