018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nije postignut dogovor u Briselu

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Premijer Ivica Dačić rekao je posle celodnevnih razgovora delagacija Beograda i Prištine uz posredstvo visoke predtavnice EU Ketrin Ešton da dogovor nije postignut.

Dačić kaže da ostaju razlike u stavovima kada je reč o nadležnostima buduće zajednice srpskih opština, policiji i pravosuđu.

„I pored ovih dugih sastanaka koje smo imali više puta, mi trenutno nemamo dogovor. Imamo još neko vreme da dođemo do rešenja i sakupimo utiske posle ovih dugih razgovora“, rekao je Dačić novinarima u Briselu.

Dodao je da je delegacija Srbije bila jedinstvena a da su razgovori bili teški i iscrpljujući, ne po tonu nego po onome što se dobija i gubi.

Međutim, Dačić je poručio da ovo nije kraj razgovora.

„Iako nije došlo do dogovora, postignuto je puno na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine“, naveo je premijer Dačić.

Zbog ozbiljnosti situacije prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić nudio je ostavku, što je premijer Dačić odbio, javlja izveštač RTS-a.

Srbija teško može da računa na datum

Upitan da li će ovakav ishod osme runde dijaloga biti smetnja Srbiji da dobije datum za otpočinjanje pregovora sa EU, Dačić je rekao da datum nije najvažniji, ali da je postao deo problema, te da nakon ovakvog ishoda dijaloga Srbija teško može da računa na datum.

„Postigli smo veliki stepen razumevanja u normalizaciji naših odnosa s Prištinom, ali su velike i razlike u pristupu kad se radi o nekim važnim pitanjima. Kosovska strana strahuje da bi Zajednica srpskih opština mogla da bude osnova za neki budući separatizam, dok srpska zajednica ne može da zamisli da nema nikakva ovlašćenja“, naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima,razgovori su bili veoma teški, a kad je reč o povišenim tonovima, toga uvek ima. Možda ih je ovog puta bilo nešto više zbog toga što je ovaj dan bio nekako zacrtan kao posednji za postizanje dogovora, istakao je premijer.

Kosovski premijer Hašim Tači je rekao da je nastavak pregovora moguć naredne nedelje, ako se, kako je rekao “Srbija složi sa njihovim principima“.

Tači je rekao da je sastanak bio veoma težak, iscrpljujući i da je njegova, prištinska strana bila „veoma širokogruda“ u „stavovima i ponudama“, dok su stavovi Beograda bili „statični“.

Kosovski premijer je naglasio da predložena zajednica srpskih opština na Kosovu „neće nikada imati izvršna i zakonodavna ovlašćenja“ jer to nije u skladu sa ustavom Kosova. (RTS)

Povezane vesti