018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

„Nevidljive među vama“

Komentari: isključeni
Tagovi:

Koliko često srećete Romkinju kao kasirku, nastavnicu, doktorku, bolničarku? Da li je lokalna samouprava dovoljno otvorena i angažovana da pomogne romskim porodicama da bolje žive?

Ovo su se pitale predstavnice Romske ženske mreže Srbije na okruglom stolu projekta “Nevidljive među vama” u gradskoj opštini Crveni krst. Iz opštine stiže ohrabrenje – za bolji položaj Romkinja učiniće koliko god mogu.

Iz godine u godinu opstaju isti problemi – nedovolja obrazovanost, nezaposlenost, loši uslovi života. U ovom momentu komunalni problemi najviše muče meštane Beograd-male, najvećeg romskog naselja u opštini Crveni krst.

Iako je do sada održano mnogo okruglih stolova o unapređenju života Roma, uglavnom je sve ostajalo samo slovo u zapisniku. Romska ženska udruženja, međutim, ne odustaju.

Kada bi se više Romkinja zapošljavalo, njihov položaj bi svakako bio bolji. Sa druge strane, kažu, potrebno je da i lokalna samouprava više igra za isti tim. U opštini Crveni krst pomažu, ali novca za sve probleme nikad nema dovoljno.

Okrugli sto deo je projekta “Nevidljive među vama”, sprovode ga romska udruženja iz Niša, Pirota, Doljevca i Beograda, a finansira UN Women.

U Udruženju “Osvit” kažu da, prema podacima nevladinih organizacija, u Nišu živi 25.000 Roma, a po poslednjem popisu tri i po puta manje! Više od polovine tog broja čine žene.

 

Povezane vesti