018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Netanijahuov Likud glatko pobedio

Od:
Komentari: isključeni

TEL AVIV – Desničarski Likud izraelskog premijera Benjamina Netanijahua izvojevao je izneđujuću, glatku pobedu na jučerašnjim opštim izborima, javili su rano jutros izraelski mediji.
Nakon što su prebrojani skoro svi glasovi isti izvori navode da će Likud imati 30 mesta u parlamentu – Knesetu sa ukupno 120 poslanika, a glavni rival, Cionistička unija levog centra, 24.
Ranije izlazne ankete sugerisale su mrtvu trku između te dve partije. Ako izveštaji o glatkoj povedi budu potvrđeni znači da će u Izraelu biti oformljena još jedna vlada predvođena Netanijahuom. Njemu će biti potrebna podrška drugih partija da osnuje koaliciju, ali mu to neće biti teško. On je već rekao da je razgovarao a drugim desničarskim liderima o formiranju nove vlade “ bez odlaganja“, kako je rekao.
Odmah nakon zatvaranja birališta, sinoć u 22 sata po lokalnom vremenu, Netanijahu je proglasio veliku pobedu za Likud. Ta partija je po finalnim ispitivanjima javnog mnjenja zaostajala za 4 mesta za Cionističkom unijom. Netanijahu je na Tviteru napisao da je pobeda postignuta “ uprkos svim očekivanjima.“
Aktivisti Likuda igrali su i pevali sinoć odmah nakon što su TV stanice objavile rezultate izlaznih anketa, javio je Bi- Bi- Si (BBC). Likudovci su odmah shvatili da će njihov put ka formiranju koalicije biti jednostavniji. Lider Cionističke unije Isak Hercog je osporio je Netanijahuovu proglašenje pobede, rekavši da je ubeđen da će on formirati novu vladu.
Neophodno je da koalicija ima bar 61 poslanički mandat. Ni jedna partija u Izraelu od prvog glasanja 1949. godine nije osvojila apsolutnu većinu. Izlazne ankete pokazale su da je koalicija arapskih izraelskih partija Zajednička lista osvojila 13 mesta i postala treća snaga po snazi u izraelskom parlamentu.Finalni rezultati pokazuju da bi mogla da ima jednog poslanika više.
Premijer Netanijahu je poslednjih dana kampanje najavio da država Palestina neće biti stvorena ako on četvrti put postane premijer, što predstavlja dramatičnu promenu ranijeg stava.Jucerašnji izbori za 20. saziv Kneseta umnogome su se smatrali referendumom o Netanijahuu, koji je prethodnih šest godina predvodio zemlju.Nastavak njegove vladavine mogao bi da oteža bliskoistočne mirovne napore i još više pojača napetost sa SAD, navodi Asošijeted pres.
Stvaranje palestinske države je ključni politički cilj Bele kuće i međunarodne zajednice, a Netanijahu se sada tome protivi. On takođe najavljuje da će proširiti izgradnju u jevrejskim kvartovima u istočnom Jerusalimu, u kome Palestinci planiraju da proglase svoj glavni grad.
Netanijahu je svoju kampanju zasnovao na bezbednosnim pitanjima, a njegovi protivnici su obećali da će smanjiti jaz između bogatih i siromašnih, optuživši Netanijahua da je izgubio dodir s običnim ljudima.

Tanjug 18.03.2015 07:33
AP Photo/Dan Balilty