018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Netanijahu: Sporazum s Iranom preti opstanku Izraela

Od:
Komentari: isključeni

TEL AVIV – Izraelski premijer Benjamin Netanijahu osudio je jutros okvirni sporazum koji su svetske sile postigle sa Iranom, čime je stao na suprotnu stranu od SAD i ostalih bliskih saveznika.

Netanijahu, koji je sve vreme oštro kritikovao nuklearne pregovore s Iranom, izrazio je “ snažno protivljenje“ sporazumu o kome su svetske sile pregovorale s tom zemljom u Lozani, u telefonskom pozivu predsedniku SAD Baraku Obami.

„Sporazum zasnovan na tom okviru će pretiti opstanku Izraela,“ rekao je on.

Međutim, sporazum je pozdravljen širom sveta i Netanijahuu neće biti lako da okupi protivnike takvom dokumentu pre nego što bude sklopljen konačno do kraja juna. On najviše može da računa na republikance u američkom Kongresu, komentariše Asošijeted pres.

Izraelski lider veruje da Iran pokušava da napravi nuklearnu bombu, a njegovu zabrinutost delio je veći deo sveta. Netanijahu smatra nuklearno naoružani Iran pretnjom po samu egzistenciju Izraela, jer su iranski lideri pozivali na uništenje jevrejske države i ta zemlja podržava neprijateljske militantne grupe u regionu, a takođe razvija dugometne balističke rakete.

Okvirnim sporazumom predviđa se sistem ograničenja i inspekcija iranskih nuklearnih postrojenja, ali se ne ispunjavaju izraelski zahtevi da se taj program razmontira. Netanijahu smatra da se Iranu ne može verovati i da će s obzirom da će određena postrojenja ostati netaknuta biti u stanju da napravi bombu.
„Takav sporazum neće blokrati put Irana do bombe. On će ga utrti,“ rekao je Netanijahu.

Juval Stajnic, ministar zadužen za strateška pitanja, koji nadzire iranski nuklearni program, najavio je da će Izrael i dalje nastojati da se od sporazuma odustane ili da se bar poboljša dok se pregovora o konačnom dokumentu.

Joel Guzanski, bivši iranski analitičar u kabinetu izraelskog premijera, rekao je da okvirni sporazum menja pravila igre. Sporazum je započeo proces “ u kome će Iran prestati da bude parija“ i „Izrael će morati da sagleda kako da Iran proverava sam i da se ne oslanja na međunarodnu zajednicu“. Ključni faktor, rekao je on, je kako će arapske zemlje, koje dele izraelsku zabrinutost o Iranu, reagovati.
„Izrael će morati da sarađuje i razgovara s njima o zajedničkom strahu od Irana, “ rekao je Guzanski.

Netanijahu je godinama upozoravao na nuklerne namere Irana i naglašavao da je sprečavanje Irana da razvije bombu misija njegovog života. U poslednjim nedeljama pojačao je retoriku i oštro kritikovao sporazum o kome se pregovora pred Kongresom SAD, što je razljutilo Belu kuću jer se o tome dogovorio s republikancima. Međutim, taj govor kao i izraelsko lobiranje drugih učesnika u pregovorima s Iranom, nije uticao da se nešto izmeni.

Netanijahu kaže da umerene arapske zemlje dele njegovo misljenje o Iranu. On je ranije pretio da će Izrael napasti iranska nuklearna postrojenja, ali se ta opcija čini dalekom u ovoj fazi.

Tanjug 03.04.2015 10:35
AP Photo/Debbie Hill, Pool