018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Netanijahu: Ako budem opet premijer neće biti Palestine

Od:
Komentari: isključeni

TEL AVIV – Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da, u slučaju da bude ponovo izabran, palestinska država neće biti stvorena.
On je tom izjavom u potpunosti porekao ono što je najavljivao u govoru 2009. godine, kada je drugi put postao premijer, da će podržati princip o dve države za dva naroda, navode izraelski mediji.
Netanijahu je dao intervjuu za vebsajt NRG kazino mogula Šeldona Adelsona, povezan sa novinama jevrejskih naseljenika „Makor Rišon“.
To se tumači kao pokušaj u minut do 12 da se pred sutrašnje izbore privuku glasači desničari i odvrate od drugih desničarskih partija.
„Mislim da svako ko krene da osnuje palestinsku državu i evakuiše teritoriju, daje teritoriju za radikalne islamističke napade protiv Izraela“, rekao je Netanijahu, istakavši da je „levica ponovo zabila glavu u pesak i ignoriše to, ali mi smo realni i shvatamo.“
Izraelski premijer je takođe najavio da će u slučaju pobede njegov glavni rival, koalicija Cionstička unija levog centra, čciniti ono što želi međunarodna zajednica, uključujući zamrzavanje izgradnje na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu i saradnju sa međunarodnim inicijativima o povratku na granice Izraela pre rata 1967. godine.
Izrael je u tom ratu osvojio Pojas Gaze, uz Zapadnu obalu i istočni Jerusalim.
Tanjug 16.03.2015 17:35
Foto AP/Ariel Sćalit