018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nestašica vakcina protiv žutice

Komentari: isključeni

Niški Dom zdravlja očekuje da narednih dana stignu vakcine za bebe protiv hepatita B. Trenutno pomažu drugi Domovi zdravlja, dok ne stigne tražena količina sa Instituta za javno zdravlje. Poručuju da nema razloga za paniku, jer bebe prvu vakcinu protiv žutice primaju po rođenju. To što druga kasni, nije problem, kažu pedijatri.

Vakcina protiv žutice, koja se daje bebama u prva tri meseca života, stiže najkasnije do kraja naredne sedmice. Nestašica traje desetak dana i brzo ćemo rešiti problem, kažu u niškom Doma zdravlja. To što pojedini mališani nisu dobili drugu dozu, nije razlog za paniku, poručuju lekari.

Vakcine Domu zdravlja šalje Institut za javno zdravlje. Problem je što ni Institut nije dobio traženo trebovanje iz centralnog skladišta.

Trenutno na pedijatriji nema ni „hib“ vakcine protiv meningita i sličnih oboljenja, međutim ona nije u kalendaru obaveznih vakcinacija. Deca je dobijaju ukoliko roditelji to žele, a postoje i paralelna cepiva. U niškom Domu zdravlja poručuju da ostalih lekova i vakcina ima.

 

 

Povezane vesti