018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nestašica nulte negativne i „b“ krvne grupe (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Zavod za transfuziju krvi u Nišu često u ovom periodu ostaje bez zaliha krvi. Trenutno je nestašica nulte negativne i B krvne grupe, kaže za NTV dr Predrag Đorđević.

Situacija nije alarmantna, ali ukoliko se ovakav trend nastavi, u Zavodu upozoravaju da će bolnica morati da odlaže operacije koje nisu hitne. Đorđević poziva građane da daju krv svakog radnog dana od 8 do 18 sati i subotom od 8 do 13 časova u prostorijama Zavoda u niškom Kliničkom centru.

Zavod za transfuziju krvi u Nišu tokom leta prikupi upola manje jedinica spasonosne tečnosti od količine koja je potrebna. Nema mesta panici, ali se pozivaju građani da se odazovu akcijama “Tvojih 5 minuta, nečiji ceo zivot”, kaze načelnik niške službe za prikupljanje krvi dr Predrag Đorđević

Za sada nema otkazivanja operacija, kaže Đorđević i dodaje da su dnevne rezerve od 300 do 400 jedinica krvi. Na mesečnom nivou terenska ekipa mora da prikupi do 1000 jedinica dragocene tečnosti, zbog čega su se apelu Zavoda, kao i uvek, odazvali radnici Niške televizije.

Šesnaestog jula ekipe transfuziologa biće u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici, dok su vrata Zavoda za dobrovoljne davaoce starosti od 18 do 65 godina otvorena svakog radnog dana od 8 do 18, a subotom od 8 do 13.

Povezane vesti