018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nesavesne vozače čekaju oštrije kazne (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Vozače u ovoj godini, ukoliko najavljene izmene budu usvojene, čekaju oštrije kazne, a promene se najviše odnose na mlade i neiskusne za volanom.
MUP i Ministarstvo saobraćaja najavljuju niz izmena Zakona o saobraćaju, a o kojima će javnost do 20. februara raspravljati i u drugim gradovima Srbije. Posle toga Nacrt ovog zakona bi sredinom godine trebalo da usvoji Vlada Srbije
Jedna od predloženih izmena Zakona o saobraćaju jeste da vozači do 21. godine ne smeju biti za volanom od 23 sata do 6 sati ujutro. Zabrana će se odnositi i na nove vozače, odnosno na sve u prve dve godine vožnje. Ovo je predlog zasnovan na statistici koja pokazuje da se najveći broj saobraćajnih nesreća, u kojima učestvuju mladi, dešava u ranim jutarnjim časovima.
MUP predlaže i da se smanji dozvoljena količina alkohola na 0,2 promila sa dosadašnjih 0,3, ali i da se oduzima vozilo onima koji voze bez vozačke dozvole ili sa više od dva promila alkohola. U dosadašnjim javnim raspravama sugestije su davali vlasnici auto škola i biciklisti, koji su tražili objašnjenje o predlogu da obavezno nose fluorescentni prsluk noću, u uslovima smanjene vidljivosti i van naseljenog mesta.
Posle javnih rasprava u Novom Sadu i Nišu, o izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja diskutovaće se i u Kragujevcu i Beogradu. Do 20. februara svi zaintersovani mogu resornom ministarstvu da šalju svoje predloge i sugestije, pre nego što Vlada Srbije usvoji novi zakon.

Povezane vesti