018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Neophodno veće učešće sindikata u procesima restrukturiranja (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Sindikati moraju da imaju veću ulogu u procesu restrukturiranja javno-komunalnih preduzeća, jer trenutno ne postoji jasna strategija restrukturiranja, niti jasni kriterijumi po kojima ljudi ostaju bez posla i tome mora da se stane na put, rečeno je na okruglom stolu u Nišu koji je organizovao sindikat “Nezavisnost”.

Okrugli stolovi koji se ovih dana održavaju po Srbiji deo su projekta: “Unapređenje kapaciteta sindikata za učešće u procesu restrukturiranja javno- komunalnih preduzeća”. Cilj je, kako kažu u Sindikatu “Nezavisnost”, da se nađu odgovori na pitanja koja se tiču nepostojanja jasne strategije rekonstruisanja javno-komunalnih preduzeća, ali i često najavljivanog javno-privatnog partnerstva. Zbog toga se sindikati moraju aktivnije uključiti u rešavanje ovih problema, kaže predsednik sindikata “Nezavisnost” Milan Simić.

Glavni problem je, ističe Simić, što su sa jedne strane, nejasni kriterijumi po kojima se radnici u ovim preduzećima otpuštaju, dok, s druge strane, smatra, on dolazi do bespotrebnog zapošljavanja novih kadrova, iako je većina tih preduzeća u teškom položaju.

Sa konkretnim aktivnostima, najavljuje Simić, krenuće se po završetku okruglih stolova u većim gradovima, kada će se razmatrati svi predlozi i sugestije. Osim predstavnika sindikata, na okruglim stolovima učestvuju i predstavnici resornih ministarstava, lokalnih samouprava, privrednih komora, Unije poslodavaca Srbije, kao i nezavisni eksperti.

Povezane vesti