018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Neophodno poštovanje propisa bezbednosti na radu (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Propisi i mere za očuvanje zdravlja i bezbednosti na radu u našoj zemlji, ni približno nisu poštovani koliko to zakon nalaže, kažu u Inspektoratu za rad Republike Srbije. Tvrde da je to delom zbog nekih propisa koji nisu lako primenljivi u praksi, ali i zbog nedovoljne obučenosti poslodavaca i radnika. Novi praktični priručnik “Bezbednost i zdravlje na radu”, koji je danas promovisan na niškom Univerzitetu, prema rečima autora, trebalo bi to da promeni.

Povrede na radu, koje često mogu da budu i sa smrtnim ishodom, sve su češće u Srbiji, tvrde stručnjaci. Ističu da rizik postoji gotovo u svim profesijama i zanimanjima, ali da oni koji se bave građevinskim poslovima spadaju u najugroženije. Zbog toga će, kažu, novi praktični priručnik o bezbednosti i očuvanju zdravlja na radu umnogome pomoći i poslodavcima i zaposlenima.

U rukovodstvu Nišavskog upravnog okruga tvrde da je poštovanje propisa i zaštite na radu neophodno za sve, i da će se maksimalno truditi da se sa propisima u novom priručniku “Bezbednost i zdravlje na radu” upoznaju svi.

Prema podacima stručnjaka i istraživanjima koja su rađena poslednjih nekoliko godina, u svetu se godišnje, zbog nepoštovanja propisa bezbednosti na radu, povredi preko milion ljudi, a više od dvesta hiljada izgubi život.

Povezane vesti