018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Neophodne reforme svih nivoa obrazovanja (VIDEO)

Komentari: isključeni

Reforme u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, neophodne su kako bi đaci i budući studenti bolje spoznali svoje mogućnosti, i uskladili ih sa svojim željama za dalje obrazovanje, kažu u Ministarstvu prosvete. U saradnji sa timom stručnjaka za visoko obrazovanje, niškom Regionalnom privrednom komorom, i predstavnicima srednjih škola za stručno obrazovanje, održan je sastanak koji upravo ima za cilj definisanje saradnje visokoobrazovnih ustanova i srednjih škola koja bi u budućnosti trebalo da rezultira boljim stanjem u srpskoj privredi.

Reforme i strategija razvoja obrazovanja u Srbiji koja traje do 2020.godine, osim što predviđa potpunu implementaciju Bolonjskog i Lisabonskog procesa učenja u našoj zemlji, trebalo bi da unapredi i položaj srednjih i srednjih stručnih škola i potencijalno otvaranje novih obrazovnih profila u tim ustanovama. Cilj je, kažu, unapređenje obrazovanja, ali i stanja u privredi.

U Ministarstvu prosvete Republike Srbije ističu da je ovakva saradnja neophodna, kako bi se stanje u čitavom školstvu popravilo narednih godina.

Međutim, i pored planiranih reformi, i napora da se visoko školstvo unapredi, u Srbiji danas, više od polovine svršenih studenata različitih zvanja nema posao. Na pitanje zašto država ne spreči stvaranje suficita visokoobrazovanih kadrova, tim stručnjaka za unapređenje visokog školstva odgovara ovako.

A kada je reč o takozvanim večitim studentima, i o eventualnom produžavanju roka za završetak studija, u Ministarstvu imaju jasan stav o tome.

Iako se u javnosti u poslednje vreme pojavila informacija o eventualnom povećanju školarina na fakultetima, u Ministarstvu prosvete tvrde da oni za tako nešto nisu dali saglasnost, i da će se o tome, sa rektorima Univerziteta u Srbiji tek razgovarati.

Povezane vesti