018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Neophodna primena Arhuske konvencije

Komentari: isključeni
Tagovi:

Iako je Srbija potpisnik Arhuske konvencije kojom građani imaju pravo da budu obavešteni o stanju životne sredine u svom okruženju, oni i dalje ne utiču dovoljno na donošenje odluka iz oblasti ekologije, zaključeno je na okruglom stolu Arhus centra južne i istočne Srbije.

Zbog toga predstavnici Arhusa iz 20 gradova Srbije, među kojima su u Nišlije, poručuju da je, po standardima EU neophodno što pre osnovati savet za zaštitu životne sredine u svakoj lokalnoj zajednici.

Zahvaljujući Arhuskoj konvenciji koja je ratifikovana 2009. godine, građani Srbije imaju pravo da zatraže na uvid dokumenta o stanju zaštite životne sredine i da učestvuju u donošenju ekoloških odluka. Ipak, oni često ne ostvaruju ta svoja prava, kaže menadžer projekta Arhus centar južne i istočne Srbije, Sonja Popović. Ona je na okruglom stolu u Nišu istakla da je situcija po pitanju zaštite životne sredine nije dobra i da je Arhus centar pokrenuo inicijativu za stvaranje konkretnih mehanizama za primenu Konvencije na lokalu.

Da bi Konvencija na nivou grada Niša mogla da se primeni, neophodno je usvojiti niz odluka i osnovati savet.

Podsetimo, ova konvencija usvojena je 1998. godine u danskom gradu Arhusu i predstavlja međunarodno-pravni instrument za zaštitu životne sredine, koji se u poslednja dva meseca u 20 gradova širom Srbije promoviše u okviru Arhus karavana 2013.

Povezane vesti